10:50 24.10.2019

Оновлену методику розрахунку тарифу на транспортування газу для точок входу/виходу для нового оператора ГТС опубліковано в "Урядовому кур'єрі"

2 хв читати
Оновлену методику розрахунку тарифу на транспортування газу для точок входу/виходу для нового оператора ГТС опубліковано в "Урядовому кур'єрі"

Урядове видання "Урядовий кур'єр" (в №202 від 23 жовтня) опублікувало оновлену Національною комісією, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), методику визначення та розрахунку тарифів на послуги з транспортування природного газу для точок входу/виходу.

Як повідомив у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" голова компанії "Оператор газотранспортної системи України" (ОГТСУ) Сергій Макогон, зміна методики пов'язана з узятими на себе Україною зобов'язаннями з імплементації положень Регламенту Європейської Комісії про встановлення мережевого кодексу гармонізованих структур тарифу на транспортування газу (№2017/460 від 16 березня 2017 року), а також необхідністю визначення порядку встановлення тарифів на послуги транспортування природного газу у разі зміни ліцензіата.

"Затверджені зміни методики дають змогу розрахувати і встановити тарифи для майбутнього сертифікованого оператора ГТС. На останніх тристоронніх переговорах на високому рівні "Газпром" заявив про готовність укласти транзитний контракт за європейськими правилами, якщо вони будуть імплементовані в Україні. У зв'язку з цим, затверджені зміни відіграють важливу роль під час підготовки до укладення транзитного контракту, дають змогу наблизити українське законодавство до європейського, а також своєчасно сертифікувати незалежного оператора ГТС", - зазначив голова ОГТСУ.

Затвердженими змінами також вдосконалено і приведено в повну відповідність із регламентом підхід щодо розподілу необхідного доходу між точками входу/виходу, а також впроваджено такі важливі категорії регламенту, як регуляторний рахунок, однорідні групи точок, кластери точок, додав Макогон.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України 18 вересня 2019 року оновив план анбандлінгу "Нафтогазу". Новим оператором буде ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" (ОГТСУ, 100% "дочка" АТ "Укртрансгаз"), яке з 1 липня 2019 року здійснює функції з технічної експлуатації ГТС та має відповідний персонал.

ОГТСУ буде передано у власність АТ "Магістральні газопроводи України" ("МГУ"), 100% акцій якого Кабмін вирішив передати в управління Міністерству фінансів. Одночасно держава передасть новому оператору в управління газотранспортну систему терміном на 15 років.

На початку жовтня ОГТСУ повідомив, що подав НКРЕКП заявку на проходження сертифікації як нового незалежного оператора газотранспортної системи.

ГТС України має загальну протяжність газопроводів близько 38 тис. км, до неї входять 73 компресорні станції та понад 1,4 тис. газорозподільних станцій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА