15:50 07.10.2019

"Пілот" із реєстрації земділянок сертифікованими інженерами-землевпорядниками в Україні можуть провести в 2020-2021 роках

3 хв читати
"Пілот" із реєстрації земділянок сертифікованими інженерами-землевпорядниками в Україні можуть провести в 2020-2021 роках

 Депутати фракції "Слуга народу" пропонують провести в 2020-2021 роках пілотний проект із внесення відомостей про земділянки до Державного земельного кадастру сертифікованими інженерами-землевпорядниками.

Відповідна норма передбачена в оприлюдненому на сайті парламенту законопроекті про удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин (№2194).

За результатами "пілота" пропонується подати до Верховної Ради проект закону про надання сертифікованим інженерам-землевпорядникам статусу державних кадастрових реєстраторів.

Законопроектом передбачено, що в разі порушень прав та інтересів фіз- та юросіб, держави або територіальних громад рішення сертифікованих землевпорядників про внесення відомостей до Держземкадастру можуть бути скасовані центральним органом виконавчої влади або судом.

Як повідомлялося, законопроект №2194 був зареєстрований у Верховній Раді 1 жовтня. Згідно з ним, пропонується передати землі державної власності за межами населених пунктів (крім земель, де розміщуються об'єкти держвласності) у власність територіальним громадам.

Законопроект передбачає, що Держгеокадастр буде позбавлено контролюючих функцій, а функція контролю за самовільним зайняттям земель перейде до сільських, селищних і міських рад, за екологічні порушення - до Державної екологічної інспекції, решта контролюючих функцій - до облдержадміністрацій.

Рішення про зміну цільового призначення земділянок, що не належать до державної або комунальної власності, ухвалюватимуть сільські, селищні та міські ради.

Документ пропонує зобов'язати орендодавця повідомляти у письмовій формі цінним листом з описом вкладень та повідомленням про вручення орендаря про намір продати земділянку третій особі із зазначенням її ціни та інших умов, на яких вона продається.

Дарувати землі дозволяється виключно особам першого та другого ступеня спорідненості: подружжю, батькам, дітям, братам, сестрам та ін. Заборонено внесення земділянки до статутного капіталу без згоди особи, яка має переважне право.

Банки та інші фінансові установи, які набули право власності на землю сільськогосподарського призначення в порядку звернення стягнення, мають здійснити її відчуження на земельних торгах протягом року.

Площа земділянки сільгосппризначення державної або комунальної власності, яка виставляється для продажу на торгах, не може перевищувати 20 га. Громадяни, яким належить право постійного користування, довічного успадкованого володіння ділянками державної та комунальної власності, призначеними для фермерського господарства, а також орендарі, які набули право оренди землі шляхом переоформлення права постійного користування, мають право на викуп цих земділянок у власність із розстрочкою платежу до п’яти років за ціною, яка дорівнює нормативній грошовій оцінці таких ділянок, без проведення торгів.

Законопроект передбачає, що при отриманні договорів про відчуження землі нотаріуси зобов'язані перевіряти дотримання переважного права, у разі продажу ділянки з порушенням цього права орендар може пред'явити до суду позов про переведення на нього прав та обов'язків покупця.

Передбачається, що контроль за дотриманням обмежень із концентрації земель здійснюватиме Антимонопольний комітет. Планується впровадити систему збору та аналізу даних, а також моніторингу земельних відносин на основі даних Держреєстру майнових прав на нерухоме майно, Державного земельного кадастру, системи електронних торгів.

Окрім того, законопроект пропонує надати можливість подавати заявку про внесення відомостей до кадастру в електронній формі, документацію із землеустрою перевірятимуть лише на фінальному етапі під час внесення ділянки до Держземкадастру. Органам місцевого самоврядування буде надано прямий доступ до кадастру. Буде передбачено спрощений порядок визначення меж громад, єдине - погодження із суміжною громадою.

Документація із землеустрою та відомості щодо оцінки земель стануть публічними.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нацбанк України розробив альтернативний сценарій на випадок вищих безпекових ризиків зі зростанням ВВП у 2025 р. на 3,3%

Чистий продаж валюти НБУ цього тижня знизився до $507,8 млн

Доходи загального фонду держбюджету України у квітні-2024 знизилися до 154,6 млрд грн, видатки - до 253,4 млрд грн

Шанхай є лідером за кількістю кав'ярень у Китаї - понад 9,5 тис.

Нацбанк зняв обмеження щодо імпорту робіт і послуг та запровадив інші валютні послаблення

Державний оператор тилу посів 1 місце на Prozorro за рівнем конкурентності закупівель

Велика Британія виділила 16 млн фунтів на реалізацію в Україні 13 інноваційних проєктів в енергетиці - глава Міненерго

НБУ вимагає від Getin Holding продати Ідея Банк протягом півроку

Компанія DIM акредитувала споруджувані будинки в програмі "єОселя"

Оптові ціни на свинину перед Великоднем знизилися до 60 грн/кг

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА