17:58 02.10.2019

Україна відновила комерційний імпорт електроенергії з РФ

2 хв читати
Україна відновила комерційний імпорт електроенергії з РФ

Україна 1 жовтня 2019 року відновила комерційний імпорт електроенергії з РФ, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в операторі системи передачі НЕК "Укренерго".

У компанії нагадали, що відповідно до ст. 38 і 39 закону "Про ринок електроенергії" ОСП зобов'язаний надавати недискримінаційний доступ до перетину.

За даними агентства "Інтерфакс-Україна", 1 жовтня імпорт електроенергії з РФ рівним графіком потужністю 100 мВт здійснювало ТОВ "Юнайтед Енерджі".

"Юнайтед Енерджі" у 2019 році уклало кілька контрактів на постачання газу АТ "Дніпроазот" (входить до групи "Приват"), а у серпні-вересні поточного року брало участь у торгах на поставку електроенергії для об'єктів "Прикарпаттяобленерго" братів Суркісів.

Як уточнив агентству глава енергетичного комітету у Верховній Раді Андрій Герус, поставлену в країну за імпортом 1 жовтня російську електроенергію продавали на ринку "на добу вперед" (РДВ), і це було дозволено ще редакцією закону "Про ринок електроенергії" від 2017 року.

За його даними, укладений трейдером договір передбачає можливість реалізації електроенергії тільки на РДВ і балансувальному ринку, без права прямого постачання кінцевим споживачам за прямими договорами.

Як повідомлялося, комерційний імпорт електроенергії в Україну з РФ востаннє здійснювався у 2015 році за укладеним між ДПЗД "Укрінтеренерго" і ВАТ "Інтер РАО" договором для подальшого її передання в окупований Крим. Контракт діяв протягом 2015 року та передбачав рівномірний графік постачань об'ємом до 1,5 гВт. Надалі його не було продовжено.

Україна у 2014 році імпортувала 178 млн кВт-год електроенергії з Росії, у 2015 року - 2 млрд 295,9 млн кВт-год. В останні роки комерційний імпорт електроенегії з РФ в Україну не здійснювався, були лише невеликі технологічні перетоки, пов'язані з паралельною роботою ОЕС України з енергосистемами суміжних країн (враховується за контрактами ДП "Енергоринок").

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Нафтогаз" упровадив внутрішній регламент REMIT

"Київтеплоенерго" поміняло на Солом'янці пошкоджену ділянку тепломережі під залізничними коліями без перекриття руху

DFC і Proparco мають намір надати по $50 млн ЄБРР у 2025 р. для покриття ризиків із торговельного фінансування України

НАБУ направило до суду справу про завдання збитків ДП "Укрспирт" на 55 млн грн

"Укрнафта" планує побудувати у 2024 р. ще близько 100 МВт газової генерації

"Метінвест" має стратегію переходу до виробництва "зеленої" сталі, є проєкти з нарощування випуску окатишів DRI - CСO

НБУ очікувано знизив облікову ставку до 13%

"Енергоатом" найближчими днями виведе в плановий ремонт енергоблок 1000 МВт

"Київтеплоенерго" придбає 15 когенераційних установок сумарною потужністю 60,5 МВт за 1,125 млрд грн

"Укрнафта" планує залучити фінансування Deutche Bank на будівництво маневреної генерації

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА