10:05 11.06.2019

"МГУ" має бути виведено з "Нафтогазу" не пізніше 1 січня 2020 року

2 хв читати
"МГУ" має бути виведено з "Нафтогазу" не пізніше 1 січня 2020 року

Кабінет Міністрів уточнив умови відокремлення газотранспортної системи (ГТС) від НАК "Нафтогаз України" за моделлю ownership unbundling (OU-модель) і визначив, що після включення структури з управління оператором ГТС до "Нафтогазу" вона в обов'язковому порядку має бути виведена не пізніше 1 січня 2020 року, терміну завершення діючого контракту на транзит газу між "Нафтогазом" і ПАТ "Газпром".

Це закріплено постановою уряду від 5 червня №485, яка вносить зміни до постанови Кабміну від 1 липня 2016 року №496 про затвердження плану реструктуризації "Нафтогазу" з метою відокремлення ГТС.

Отже, новий контракт на транзит газу з "Газпромом", як очікується, укладе вже нова структура, що управлятиме українською ГТС.

Постанова уряду 2016 року передбачає створення ПАТ "Магістральні газопроводи України" (МГУ), 100% акцій якого перебуває в держвласності, а право корпоративного управління має Міненерговугілля.

Передбачалося також, що "МГУ" до кінця 2019 року входитиме до складу "Нафтогазу" і займатиметься організаційними питаннями підготовки до подальшого відокремлення ГТС, а після - отримає право управління активами ГТС.

Постанова уряду від 5 червня 2019 року пропонує Міненерговугілля, Мінекономрозвитку, Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, та Антимонопольному комітету України розробити до 20 червня проект акта про тимчасове передання "Нафтогазу" повноважень із корпоративного управління "МГУ". Цей акт має передбачати безумовне повернення повноважень із корпоративного управління від "Нафтогазу" до Міненерговугілля не пізніше 1 січня 2020 року.

Міненерговугілля і Мінекономрозвитку доручено за участю експертів Секретаріату Енергетичного співтовариства подати на розгляд уряду проект акта про незалежність структури, яка управлятиме державними корпоративними правами в "МГУ".

Як повідомлялося, наразі філія АТ "Укртрансгаз" - "Оператор ГТС України" ( "ОГТСУ") - виконує функції з технічної експлуатації ГТС. У червні планується опрацювати формат роботи майбутньої незалежної "ОГТСУ". З 1 липня розпочнеться процес формування окремої юрособи - зареєстрованого в січні 2019 року ТОВ "ОГТСУ", яке на 100% належить "Укртрансгаз". Передбачається, що він завершиться до кінця 2019 року. Під час цього процесу до товариства буде переведено всіх співробітників, які забезпечують транспортування природного газу, а також укладено договір про технічне обслуговування (SLA) між "Укртрансгазом" і "ОГТСУ".

З 1 січня 2020 року, після завершення транзитного договору з російським "Газпромом", планується повністю вивести ТОВ "ОГТСУ" з групи "Нафтогаз" і передати його в управління "МГУ". Таким чином, процес анбандлінгу буде завершено.

Україна, дотримуючись своїх зобов'язань у рамках договорів про Енергоспівтовариство та асоціації з ЄС, зобов'язана виконати вимоги третього енергопакету, відокремивши з "Нафтогазу" діяльність з транспортування газу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА