14:46 20.05.2019

"Укртранснафта" розраховує підписати новий 10-річний контракт із "Транснафтою" в червні - Гавриленко

2 хв читати
"Укртранснафта" розраховує підписати новий 10-річний контракт із "Транснафтою" в червні - Гавриленко

АТ "Укртранснафта" розраховує підписати новий 10-річний транзитний контракт з АТ "Транснафтою" (РФ) у червні 2019 року, повідомив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" генеральний директор української компанії Микола Гавриленко.

"Ми плануємо вийти на підписання нового договору в червні. Період цього договору - десять років. Передумов не укласти його ми не бачимо. У "Транснафти" вже підписані договори з MOL (Угорщина) і Transpetrol (Словаччина)", - сказав він.

За його словами, сторони вже погодили питання тарифу на транзит, який збережеться на рівні того, що діє.

"Тариф не змінюється. Поки що ми не вбачаємо якихось передумов для його зміни в будь-який бік. Якщо порівнювати з тарифною політикою в Білорусі та Росії, то у нас вона вища. Тарифна політика в Європі співрозмірна з нашою", - зазначив голова "Укртранснафти".

Водночас ще тривають дискусії, яке право використовуватиметься в договорі, оскільки Україна наполягає на відході від застосування в контракті російського права.

"(Нині використовується - ІФ) російське. Ми наполягаємо на англійському праві. "Транснафта", зі зрозумілих причин, цього не хоче. У будь-якому разі, це вже буде не російське правове поле. Найімовірніше, буде обрано якусь нейтральну зону, щоб було комфортно обом підписантам", - наголосив Гавриленко.

Голова "Укртранснафти" нагадав, що "Транснафта" є такою ж нафтотранспортною організацією, як і українська компанія, тому не може давати гарантії на обсяги транзиту через Україну в Європу.

"Хоч би як це було неприємно, але гарантувати щось нам "Транснафта" не може, оскільки вони така сама транспортна організація, як і ми. Скільки їм нафти дали - стільки вони нам і замовили. Ми в цьому договорі окреслюємо можливі потужності нафтопроводів щодо транспортування нафти конкретним маршрутом. Ми абсолютно вільно гарантуємо 17 млн тонн на рік, але договором, найімовірніше, буде передбачено близько 15 млн тонн", - пояснив він.

Як повідомлялося, чинну 10-річну угоду між "Укртранснафтою" і "Транснафтою" було підписано в листопаді 2009 року.

Транзит нафти територією України трубопровідним транспортом до країн Європи в 2018 році знизився на 4,3% (602,4 тис. тонн) порівняно з 2017 роком - до 13 млн 334,5 тис. тонн, тоді як обсяг прокачування нафти на нафтопереробні заводи (НПЗ) країни в 2018-му збільшився на 0,2% (4,5 тис. тонн) - до 2 млн 101,1 тис. тонн.

Система магістральних нафтопроводів "Укртранснафти" діаметром від 159 мм до 1220 мм загальною протяжністю 4,767 тис. км проходить територією 19 областей країни, має щорічну пропускну спроможність на вході 114 млн тонн, на виході - 56,3 млн тонн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА