11:14 02.11.2018

НСЖУ висловила недовіру гендиректору "Укрпошти" і закликає владу захистити друковані ЗМІ

2 хв читати
НСЖУ висловила недовіру гендиректору "Укрпошти" і закликає владу захистити друковані ЗМІ

 Національна спілка журналістів України (НСЖУ) висловила недовіру генеральному директору ПАТ "Укрпошта" Ігорю Смілянському та закликає владу створити робочу групу для вироблення протекціоністської політики щодо українських друкованих засобів масової інформації.

Як повідомляється на сайті НСЖУ, секретаріат ради просить створити робочу групу з питань захисту діяльності друкованої преси з представників президента, Кабінету Міністрів, Верховної Ради та НСЖУ.

"Здирницька політика і непартнерське ставлення "Укрпошти" та суттєве зростання ціни на газетний папір – основні чинники, які призводять до знищення ринку друкованої преси в Україні. Чимало газет через невчасну доставку й постійне підвищення вартості послуг пошти втрачають читачів, а також змушені скорочувати обсяги видань", - наголошують у НСЖУ.

В організації зазначають, що ще в травні зверталися до уряду з офіційним листом, в якому просили ввести мораторій на зростання поштових тарифів на доставку українських газет - але до сих пір не отримали відповіді на звернення.

"Ситуацію видавців ніхто не розуміє – ні держава, ні "Укрпошта". Уже нині скорочуються тиражі, деякі газети змушені зменшувати обсяги видання. Приміром, навіть "Високий замок" замість 32 сторінок кілька разів виходив на 28 сторінках. Тож тепер для нас головна мета – донести до керівництва країни, що наразі друковані видання опинилися на межі виживання", - заявив голова правління видавничого дому "Високий замок" Степан Курпіль.

Головний редактор газети "Донбас" Олександр Бриж також зазначив, що його видання змушене було припинити діяльність - через дії "Укрпошти", зокрема несвоєчасну доставку, тираж знизився з 32 тис. до 1,5 тис. примірників.

Також на засіданні секретаріату НСЖУ було порушено питання зростання цін на газетний папір, що є ще одним фактором, який суттєво впливає на роботу друкованих ЗМІ.

"Потрібно знайти кошти в бюджеті, щоб налагодити наявні потужності, або створити нові для виробництва власного української паперу. Адже наразі ми змушені закуповувати його за кордоном, часто в Росії", - заявив Курпіль.

На його думку, в цьому питанні друкованим ЗМІ не обійтися без державної підтримки.

Як повідомлялося, в серпні НСЖУ заявила про необхідність введення урядового мораторію на підвищення поштових тарифів на доставку газет.

У квітні Міністерство інфраструктури України затвердило тарифи ПАТ "Укрпошта" на прийом і доставку періодичних друкованих видань за передплатою. Перший етап триватиме з 1 липня до 31 грудня 2018 року, коли тарифи підвищуватимуться в середньому на 24,7%. Другий етап передбачає підвищення з 1 січня 2019 рівня тарифів на 19,2% порівняно з першим.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Феросплавні заводи розглядають можливість запуску підприємств після простою з жовтня 2023 року

НБУ в п'ятницю опустив офіційний курс гривні ще на 17 коп. - до 39,72 грн/$1

Акціонери ПФТС схвалили і збільшення СК вдвічі, і можливу здачу ліцензії, біржа розраховує на діалог з регулятором

Кабмін виділив майже 7,2 млрд грн на відновлення енергосистеми України - Шмигаль

Інфляція в Україні у квітні 2024 р. знизилася до 0,2%, у річному виразі збереглася на рівні 3,2% - Держстат

Шмигаль: Ситуація в енергетиці зараз одна з найскладніших, іще раз закликаю до економії

Для бізнесу та промисловості Києва з 18:00 п'ятниці до 07:00 суботи запроваджуються обмеження споживання електроенергії

Час обмеження потужності енергопостачання для промисловості збільшився більш ніж удвічі

Сольський підбив підсумки за основними напрямами фінансування агросектору у 2022-2024 роках

"Епіцентр" фіксує зростання попиту на зарядні станції в 4,5 раза і готовий до можливого стрибка запитів на генератори

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА