11:32 13.08.2018

Підтримка МВФ є ключовим фактором кредитоспроможності України - Fitch

3 хв читати
Підтримка МВФ є ключовим фактором кредитоспроможності України - Fitch

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings відзначає високу залежність кредитоспроможності України від підтримки Міжнародного валютного фонду (МВФ) і додає, що зволікання у відновленні співпраці з Фондом є джерелом невизначеності.

Про це повідомляється в прес-релізі агентства у понеділок.

Fitch зазначає, що перехід Національного банку до інфляційного таргетування, встановлення гнучкого курсоутворення, а також поліпшення банківського регулювання сприяли підвищенню макроекономічної стабільності в країні.

"Незважаючи на високу потребу в зовнішньому фінансуванні, Україна в 2018 році була менш схильна до волатильності, ніж деякі інші країни, що розвиваються, внаслідок помірної залежності від портфельних інвестицій, зниження зовнішніх дисбалансів", - констатує агентство.

Водночас Fitch звертає увагу на низький обсяг ліквідності в інвалюті, що, на думку агентства, є ключовою вразливістю для суверенного рейтингу.

"Гнучке курсоутворення та помірний дисбаланс зовнішнього сектора стримають короткостроковий тиск на платіжний баланс України, але продовження співпраці з МВФ у рамках програми EFF є ключовим фактором для збереження міжнародних резервів за зростаючих платежів за суверенними зобов'язаннями", - зазначено в документі.

Fitch також нагадує, що під час підтвердження рейтингу України в квітні поточного року очікувалося, що четвертий перегляд програми EFF завершать у третьому кварталі. При цьому агентство усвідомлювало наявність ризику затримки в завершенні перегляду та наразі зазначає, що цей ризик зріс.

Відповідно до прес-релізу, основними невирішеними питаннями за програмою є потенційні зміни до держбюджету-2018 для досягнення рівня дефіциту 2,5% ВВП і коригування внутрішніх тарифів на газ.

"У другому кварталі 2018 року показники прибутковості держбюджету покращилися, але, ймовірно, знадобиться перегляд рівня витрат для досягнення цільового показника дефіциту. Замороження в липні цін на газ для населення було продовжено на місяць, і наразі переговори щодо тарифної формули тривають. Але в подальшому можливі ускладнення в переговорах із політичних міркувань, враховуючи наближення опалювального сезону та майбутні в 2019 році вибори", - зазначає Fitch.

За оцінками агентства, Україні до кінця року потрібно виплатити $1,8 млрд за зовнішніми зобов'язаннями. У 2019 році сума виплат становитиме $3,3 млрд (зокрема $1,6 млрд за єврооблігаціями), у 2020 році - $3,9 млрд ($2,4 млрд).

Окрім того, агентство очікує, що дефіцит поточного рахунку до кінця поточного року становитиме $3,2 млрд, або 2,7% ВВП.

"Завершення чергового перегляду дасть змогу отримати від МВФ черговий транш, імовірно, обсягом $ 1,9 млрд. Це дозволить залучити фінансування в рамках інших програм і потенційно - на відкритому ринку, що підтримає рівень резервів країни", - наголошується в документі.

Fitch не очікує подальших надходжень за програмою з МВФ, яка завершується в травні 2019 року. Водночас відзначає, що продовження взаємодії з Фондом і міжнародними партнерами матиме важливе значення для підтримки макроекономічної стабільності України, запобігання розвороту проведених реформ, забезпечення доступу країни до зовнішнього фінансування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нацбанк України розробив альтернативний сценарій на випадок вищих безпекових ризиків зі зростанням ВВП у 2025 р. на 3,3%

Чистий продаж валюти НБУ цього тижня знизився до $507,8 млн

Доходи загального фонду держбюджету України у квітні-2024 знизилися до 154,6 млрд грн, видатки - до 253,4 млрд грн

Шанхай є лідером за кількістю кав'ярень у Китаї - понад 9,5 тис.

Нацбанк зняв обмеження щодо імпорту робіт і послуг та запровадив інші валютні послаблення

Державний оператор тилу посів 1 місце на Prozorro за рівнем конкурентності закупівель

Велика Британія виділила 16 млн фунтів на реалізацію в Україні 13 інноваційних проєктів в енергетиці - глава Міненерго

НБУ вимагає від Getin Holding продати Ідея Банк протягом півроку

Компанія DIM акредитувала споруджувані будинки в програмі "єОселя"

Оптові ціни на свинину перед Великоднем знизилися до 60 грн/кг

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА