17:04 31.07.2018

Близько 60% безпілотників в Україні не проходять оцінки відповідності вимогам техрегламенту радіообладнання

2 хв читати
Близько 60% безпілотників в Україні не проходять оцінки відповідності вимогам техрегламенту радіообладнання

Український державний центр радіочастот, що здійснює сертифікацію радіоелектронних засобів, заявляє про те, що близько 60% безпілотних літальних апаратів (БПЛА) в Україні не проходять оцінку відповідності вимогам Технічного регламенту радіообладнання, повідомляється на сайті центру.

"За підрахунками фахівців, близько 60% безпілотників в Україні взагалі не проходять оцінку відповідності вимогам Технічного регламенту радіообладнання (затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 24 травня 2017 року). Наприклад, у мене немає інформації, що таку оцінку пройшов хоча б один БПЛА вітчизняного виробництва", - процитовано на сайті керівника Центру із сертифікації УДЦР Олександра Лисенка.

Він також зазначив, що така проблема існує і в Європі. Так, за його словами, досить великий відсоток БПЛА, що надходять на ринок ЄС - не відповідають вимогам директиви 2014/53 ЄС та європейським стандартам.

В УДЦР наголосили, що радіоустаткування безпілотників рішенням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, зараховано до такому що підлягає внесенню до Реєстру радіоелектронних, РЕЗ та ВП, які можуть застосовуватися на території України в смугах радіочастот загального користування.

При цьому, Центр із сертифікації УДЦР - один із небагатьох в Україні, здатний провести комплексні випробування сучасних БПЛА.

О.Лисенко наголосив, що безпілотники при сертифікації перевіряються за такими параметрами: безпека споживачів, електромагнітна сумісність і використання радіочастотного ресурсу.

Як повідомлялося, в Україні з 1 червня 2018 року набув чинності Тимчасовий порядок використання повітряного простору. Він торкнувся, зокрема, і порядку використання дронів вагою до 2 кг. Згідно з правилами, дронам тепер не можна підніматися вище 50 м, літати над дорогами, лініями електропередач, скупченнями людей, держустановами, приватними садибами, а якщо це необхідно, то заявку слід подавати не пізніше 10 днів до польоту.

При цьому представники ЗМІ, юристи та власники безпілотників заявляли, що вважають введений порядок неконституційним, а Міністерство агрополітики і продовольства наголошує, що новий порядок використання дронів обмежує роботу корпоративного сектора.

У свою чергу Державна авіаційна служба допускає можливість перегляду встановлених обмежень на польоти дистанційно пілотованих повітряних суден вагою до 2 кг, зокрема поруч із місцями масового скупчення людей (без попереднього отримання дозволу на польоти).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА