17:11 22.06.2018

"Укроборонпром" подав позов про захист ділової репутації у зв'язку з публікацією про закупівлі БМП-1АК у виданні "НВ"

4 хв читати
"Укроборонпром" подав позов про захист ділової репутації у зв'язку з публікацією про закупівлі БМП-1АК у виданні "НВ"

Держконцерн "Укроборонпром" подав позов про захист честі, гідності та ділової репутації у зв'язку з публікацією недостовірних даних про закупівлю БМП-1АК у рамках ВТС із Польщею в українському виданні "Новое время" (НВ) у квітні 2018 року.

Як повідомила у п'ятницю прес-служба держконцерну, позов подано до Подільського районного суду Києва 13 червня. Відповідачами є автор публікації - журналіст Іван Верстюк і ТОВ "Видавничий дім Медіа-ДК", яке видає журнал "Новое время". Концерн вимагає опублікувати спростування недостовірної інформації у цій публікації. Матеріальної компенсації позов не передбачає.

"Публікація видання дискредитує ділову репутацію "Укроборонпрому" і його закордонних партнерів. Вона ставить під загрозу зриву як незавершений контракт на поставку БМП-1 для Збройних Сил України, так і плановані закупки озброєння з імпорту в країнах ЄС", - зазначають у дежконцерні.

"В "Укроборонпромі", як і раніше, відкриті до співпраці з пресою та підтримують принципи відповідальної, об’єктивної журналістики. Саме тому наша принципова позиція – відновити ділову репутацію концерну і спростувати неправдиві та необґрунтовані звинувачення", - наголошується в повідомленні.

На початку квітня українське видання "Новое время" з посиланням на власні джерела опублікувало інформацію про корупційну угоду з закупівлі Міноборони у 2016-2017 роках БМП-1 у рамках ДОЗ у Житомирського бронетанкового заводу (ЖБТЗ), що входить до "Укроборонпрому". За версією джерел, корупційна схема передбачала закупівлю ЖБТЗ у польської Wtorplast списаних БМП-1, які нібито польська компанія закуповувала в чеської Excalibur Army за ціною металобрухту і які після розбирання на агрегати в Польщі завозилися в Україну та складалися на ЖБТЗ.

За даними видання, в результаті корупційної оборудки БМП вартістю EUR20 тис. коштувала українському оборонному бюджету $205 тис. Лише у 2017 році в рамках контракту з ЖБТЗ Міноборони закупило 200 од. БМП, обсяг витрат українського військового відомства на їх закупівлю сягнув $41 млн.

"Кінцевим бенефіціаром" корупційної схеми з закупівлі за ДОЗ БМП-1 у рамках ВТС із Польщею в публікації названо голову комітету Верховної Ради з нацбезпеки та оборони, екс-голову наглядової ради "Укроборонпрому" (2014 р.- січня 2018 р.) народного депутата від "Народного фронту" Сергія Пашинського.

17 квітня С.Пашинський також подав до Подільського райсуду Києва позов про захист честі, гідності та спростування недостовірної інформації до ТОВ "Видавничий дім Медіа-ДК".

Крім того, можливість подання судового позову проти "Нового времени" до міжнародного суду озвучила раніше й польська сторона. Під час засідання парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони 18 квітня в Києві офіційний представник польської Wtorplast, адвокат адвокатського об'єднання Barristers Олексій Шевчук повідомив про підготовлюваний у зв'язку із заподіянням шкоди діловій репутації компанії позов до міжнародного суду. Як уточнив юрист, за попередніми оцінками, розмір позову може становити до EUR1,5 млн залежно від можливого зриву контракту та втрати компанією ліцензії.

У свою чергу автор публікації І.Верстюк у квітні повідомив у соцмережах, що передав наявні в його розпорядженні матеріали про угоду до Національного антикорупційного бюро (НАБУ).

У червні "Новое время" опублікувало новий матеріал журналіста про закупівлі Міноборони України бронетехніки "з переплатою" в кіпрської PetraLink Limited.

"Замість боротьби з корупцією в оборонному секторі маємо боротьбу з журналістами, які пишуть про корупцію в оборонному секторі", - написав І.Верстюк на своїй сторінці у Facebook. За словами журналіста, матеріали про нову угоду він також передав до НАБУ.

Як повідомлялося, в 2017 році "Укроборонпром" озвучив плани щодо участі в програмі модернізації танків Т-72 до стандартів НАТО. Одну з версій модернізації польських Т-72 - танк РТ-17, модернізований "Укроборонпромом" спільно з польською Zaklady Mechaniczne "Bumar-Labedy" S.A, було презентовано потенційному замовнику під час міжнародної оборонної виставки MSPO-2017. Позитивне рішення Міноборони Польщі про закупівлю РТ-17 дасть змогу ОПК України взяти участь у масштабній (вартістю кількасот мільйонів доларів США) програмі переозброєння парку Т-72 ЗС Польщі.

Згідно з озвученими держконцерном планами, досвід, отриманий ОПК України в масштабному та технологічно складному проекті створення нової польської версії Т-72 - РТ-17, що відповідає стандартам НАТО, може успішно використовуватися для вирішення завдання з оновлення до стандартів альянсу парку українських Т-72, Т-64, Т-80 ЗСУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА