09:03 30.05.2018

Трамп у червні введе мита на китайські товари на $ 50 млрд

2 хв читати
Трамп у червні введе мита на китайські товари на $ 50 млрд

США в червні введуть 25-% мита на ввезені з Китаю товари на загальну суму в $ 50 млрд. Таке рішення прийняв президент Дональд Трамп, йдеться в повідомленні Білого дому.

Мита вводяться на товари, пов'язані зі "значущими для виробництва технологіями, включаючи ті, що відносяться до програми Made in China 2025" (стратегічний план з модернізації десяти галузей промисловості КНР).

Повний список товарів, які будуть обкладатися митами, не розкривається і буде опублікований 15 червня. У повідомленні адміністрації Трампа проте згадується, що в США тарифи на ввезення китайських автомобілів складають 2,5%, а в Китаї на ввезення американських - 25%.

Сполучені Штати також продовжать суперечку з Китаєм у СОТ за підозрою в застосуванні Пекіном дискримінаційних вимог до ліцензування технологій. Крім того, Білий дім обіцяє ввести точкові обмеження на інвестиції проти окремих осіб і компаній з Китаю, пов'язаних з "придбанням промислово значущих технологій". Їх список буде представлений 30 червня.

США і раніше оголошували про введення мит на китайські товари, але в Білому домі не називали конкретних дат. Пекін у відповідь також обіцяв обмеження на американський імпорт.

20 травня сторони випустили заяву про згоду прийняти заходи зі скорочення торгового дефіциту між США і Китаєм. Після цього міністр фінансів США Стівен Мнучін заявив про припинення торговельної війни, про це ж говорив і віце-прем'єр Держради КНР Лю Хе.

New York Times називає рішення Трампа "зміною курсу" і пояснює його ідеологічною боротьбою "економічних націоналістів", які дотримуються протекціоністських поглядів, і більш "мейнстрімних радників", як Мнучін, які побоюються, що тарифи та обмеження завдадуть шкоди ринку. "Схоже, що в цьому раунді перемогли націоналісти", - пише видання, зазначаючи, що міністр торгівлі США Уілбур Росс все одно попрямує до Пекіна для продовження переговорів.

Вашингтон з самого початку вимагав від Китаю скоротити торговий дефіцит не менше ніж на $ 200 млрд і відмовитися від деяких субсидій за програмою Made in China 2025. Як писав Bloomberg, саме ця програма турбує Вашингтон: американський бізнес побоюється, що не зможе конкурувати з модернізованою китайською промисловістю , якщо та буде отримувати серйозну підтримку держави. Одним з видів підтримки називають використання Пекіном тактик, що змушують компанії передавати свої "промислові розробки та патенти".

У повідомленні Білого дому йдеться, що "Китай агресивно прагнув до отримання технологій у американських компаній і приниженню американської креативності". Раніше Торговельне представництво США (USTR) провело розслідування, метою якого було з'ясувати, чи застосовує Пекін подібні способи отримання технологій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чистий продаж валюти НБУ цього тижня знизився до $507,8 млн

Доходи загального фонду держбюджету України у квітні-2024 знизилися до 154,6 млрд грн, видатки - до 253,4 млрд грн

Нацбанк зняв обмеження щодо імпорту робіт і послуг та запровадив інші валютні послаблення

Державний оператор тилу посів 1 місце на Prozorro за рівнем конкурентності закупівель

Велика Британія виділила 16 млн фунтів на реалізацію в Україні 13 інноваційних проєктів в енергетиці - глава Міненерго

НБУ вимагає від Getin Holding продати Ідея Банк протягом півроку

Компанія DIM акредитувала споруджувані будинки в програмі "єОселя"

Оптові ціни на свинину перед Великоднем знизилися до 60 грн/кг

"Укрнафта" провела перше за 11 років 3D сейсмічне дослідження

Виплата пенсій пенсіонерам-переселенцям, які не пройшли ідентифікацію, поновлюється після її проходження - Мінсоцполітики

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА