11:06 11.01.2018

АМКУ рекомендував Мінфіну переглянути наглядові ради держбанків

2 хв читати
АМКУ рекомендував Мінфіну переглянути наглядові ради держбанків

 Наявність у наглядових радах держбанків одних і тих самих представників держави може спотворювати конкуренцію на ринку банківських послуг, і таку ситуацію слід виправити, такі рекомендації надав Антимонопольний комітет України (АМКУ) Міністерству фінансів.

"Вжити заходів із забезпечення умов призначення глав і членів наглядової ради держбанку і банку з держчасткою, що унеможливлюють здійснення ними узгодженої поведінки або вирішального впливу на ринок", - йдеться в документі АМКУ.

Антимонопольне відомство нагадує, що його рекомендації є обов'язковими і про їх результати слід повідомити у 30-денний термін.

АМКУ зазначає, що наразі в кожному з чотирьох держбанків - ПриватБанку, Ощадбанку, Укрексімбанку та Укргазбанку - є члени наглядових рад трьох інших держбанків. Крім того, глава наглядової ради Ощадбанку є також головою наглядової ради Укрексімбанку.

"Ринкове становище банків держсектора і одночасне перебування одни і тих самих осіб на посадах в органах управління кількох таких банків може негативно впливати на конкуренцію на ринку банківських послуг", - зазначає антимонопольне відомство.

Воно також вказує на позицію Національного банку України, що також виступає за створення ізольованої від політичного впливу системи управління діяльністю держбанків через наглядові ради, більшість у складі яких - незалежні члени.

Як повідомлялося, кількість банків в Україні з початку 2014 року скоротилася до 88 станом на 1 жовтня 2017 року з 180, зокрема у 2016 році - до 96 з 117.

У результаті націоналізації ПриватБанку і докапіталізації за рахунок бюджету Ощадбанку, Укрексімбанку та Укргазбанку ці чотири держбанку є найбільшими з сумарною часткою активів близько 56% від активів всієї банківської системи країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА