12:25 08.11.2017

"Укренерго" і найбільші гравці ринку генерації України підписали меморандум про спільну роботу з інтеграції в ENTSO-E

3 хв читати
"Укренерго" і найбільші гравці ринку генерації України підписали меморандум про спільну роботу з інтеграції в ENTSO-E

НЕК "Укренерго", НАЕК "Енергоатом", ПАТ "Укргідроенерго", ТОВ "ДТЕК Енерго", ПАТ "Центренерго" і ПАТ "Донбасенерго" підписали меморандум про спільну роботу для досягнення майбутньої інтеграції об'єднаної енергосистеми (ОЕС) України в енергосистему континентальної Європи (ENTSO-E).

Згідно з повідомленням НЕК, підписаний 8 листопада документ фіксує загальну зацікавленість всіх сторін у майбутньому приєднання до ENTSO-E, передбачає створення спільної координаційної ради під керівництвом "Укренерго". Протягом місяця з моменту його підписання представники сторін мають розробити план заходів технічного характеру.

"Мета діяльності ради - проведення фахових консультацій з технічних питань, сприяння якнайшвидшому виконанню Україною вимог каталогу заходів, що є частиною Угоди про умови майбутнього об'єднання енергосистем України та Молдови з енергосистемою континентальної Європи", - зазначають у НЕК.

Сторони також намагатимуться спільно обстоювати інтереси в питанні приєднання ENTSO-E у відносинах з центральними органами виконавчої влади, іншими державними органами України та міжнародними партнерами.

"Євроінтеграція української енергосистеми - складне і комплексне завдання для всіх учасників ринку і полісімейкерів, а не лише для оператора системи передачі як підписанта угоди. Дуже радий, що всі усвідомлюють необхідність координації дій і спільної відповідальності на шляху до досягнення важливої мети - членства в ENTSO- E", - наводяться в повідомленні слова глави "Укренерго" Всеволода Ковальчука.

"Підписання меморандуму - дуже важливий етап для енергетиків і держави. Він робить країну на крок ближчою до інтеграції з ENTSO-E. А це те, що ДТЕК завжди підтримував. Ми раді об'єднати зусилля з іншими компаніями заради спільної мети. І хоча це нелегка робота, ми розуміємо: відсутність "енергетичних кордонів" є запорукою подальшого розвитку енергетики України", - зазначив, у свою чергу, гендиректор "ДТЕК Енерго" Дмитро Сахарук.

"У підписаному меморандумі всі погодилися скоординовано рухатися до спільного з Європою енергетичного ринку. Тепер важливо визначити чіткі завдання і пріоритети всіх учасників", - зазначив глава "Центренерго" Олег Коземко.

Як повідомлялося, в червні 2017 року голова "Укренерго" В.Ковальчук підписав угоду про умови майбутнього об'єднання енергосистем України та Молдови з ЕNTSO-E (Європейська мережа системних операторів передачі електроенергії). У липні угода набула чинності після її підписання необхідною кількістю європейських системних операторів.

Кінцевий термін виконання Україною заходів каталогу вимог для приєднання ОЕС країни до енергосистеми континентальної Європи настає в липні 2022 року.

Документ складається з трьох основних частин: каталогу вимог (безумовне виконання яких необхідне для прийняття рішення про об'єднання енергосистем); переліку необхідних додаткових досліджень; "Дорожньої карти".

"Укренерго" на літо 2017 року оцінювало технологічну готовність ОЕС України із приєднання до ENTSO-E у 15%, а рівень імплементації та гармонізації українського законодавства з європейськими нормами – у 5% за наявного ступеня інтегрованості систем у 10%. Доведення цих умов до 99-100-відсоткового рівня заплановано через п'ять років.

ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity) створена в 2009 році. Об'єднала шість галузевих асоціацій: ATSOI, BALTSO, ETSO, NORDEL, UCTE і UKTSOA, до яких входить 41 системний оператор з 34 країн.

"Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередач, а також централізовану диспетчеризацію роботи ОЕС. НЕК є державним підприємством, яке перебуває в управлінні Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА