19:47 02.09.2023

Український стартап Respeecher реалізує проєкт із популяризації кримськотатарської мови для застосування її в онлайн-сервісах

2 хв читати
Український стартап Respeecher реалізує проєкт із популяризації кримськотатарської мови для застосування її в онлайн-сервісах

Український стартап Respeecher ініціював проєкт із популяризації кримськотатарської мови для застосування її в багатьох онлайн-сервісах, для реалізації проєкту команда збирає голоси носіїв мови, повідомляє представництво президента України в АР Крим.

"Український стартап Respeecher ініціював надзвичайно важливий проєкт із популяризації кримськотатарської мови з метою прискорити її появу в багатьох звичних сервісах: помічниках у телефонах, чат-ботах і автоматичних перекладачах", - ідеться в повідомленні представництва президента в Криму у фейсбуці.

Як повідомляється, для реалізації проєкту "команда тренує нейромережу для розпізнавання кримськотатарської мови і для цього збирає 1000 голосів її носіїв".

Згідно з повідомленням, носії мови можуть надсилати аудіо, зроблені на диктофон навіть у домашніх умовах. Також можна записати аудіо просто в студії Respeecher, якщо носій мови проживає в Києві.

Як зазначається, важливо, щоб аудіо мало мінімум звуків на фоні, наприклад, шум кондиціонера, холодильника чи голоси інших людей. Бажано, щоб тривалість аудіо була від 30 хвилин до години. "Що більше різних акцентів і тональностей голосів модель ШІ проаналізує, то більш точним буде результат розпізнавання мови", - зазначається в повідомленні.

"Найкращими для аналізу будуть аудіозаписи кримськотатарського літературного мовлення, які записані в тихій кімнаті з мінімальною кількістю фонових шумів. Рекомендуємо робити записи на хороший мікрофон, утім, підійдуть навіть аудіозаписи, зроблені на iphone або подкасти", - зазначено в повідомленні.

Стартап запевняє, що жодні дані конкретних осіб не зберігатимуться, і без дозволу носія команда ніколи не буде відтворювати чужі голоси, тому всі надіслані дані будуть використані лише з метою навчання нейромережі та для аналізу кримськотатарської мови загалом. Як повідомляється, "раніше стартап уже працював із найбільшими голлівудськими студіями, дотримуючись цих етичних стандартів співпраці".

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА