15:18 16.06.2020

ВР має намір дозволити державним органам користуватися хмарними послугами

3 хв читати
ВР має намір дозволити державним органам користуватися хмарними послугами

Верховна Рада України має намір створити умови для обробки та захисту даних при використанні технології хмарних обчислень і визначити особливості використання хмарних послуг органами державної влади.

За відповідний законопроект №2655 у першому читанні на засіданні парламенту у вівторок проголосували 280 народних депутатів.

Зазначений документ визначає правила, за якими держоргани, місцева влада та держпідприємства зможуть користуватися хмарними послугами, а також вводить у дію перелік постачальників хмарних послуг, який пропонується вести Кабінету Міністрів.

Кабмін також визначено як орган, який встановлює вимоги до постачальників кожного виду хмарних і супутніх послуг, яким надавач має відповідати для включення до переліку.

До хмарних послуг, згідно із законопроектом, належать: інфраструктура як послуга (IaaS), платформа як послуга (PaaS), програмне забезпечення як послуга (SaaS) і безпека як послуга (SECaaS), а також інші послуги, що відповідають визначенню хмарних послуг.

На думку авторів документа, ухвалення проекту закону сприятиме активізації робіт щодо впровадження новітніх інформаційно-комунікаційних технологій у публічному секторі, що дасть змогу створити умови для ефективного використання державних ресурсів відповідно до Стратегії розвитку інформаційного суспільства в Україні.

"У разі хоча б часткової реалізації стратегії Cloud First (приблизно 50% потреб в ІТ-сфері задовольнятиметься за рахунок хмарних послуг, а не капітальних інвестицій), сукупна економія може досягти 40 млрд грн за період 2020-2024 років", - наголошується у пояснювальній записці до законопроекту.

Автори документа також переконані, що його ухвалення та реалізація сприятимуть економії коштів держбюджету і можливостям їх перерозподілу, зокрема на реалізацію проектів електронного урядування, проектів дистанційного навчання та забезпечення більшої доступності державних послуг фізичним та юридичним особам, а також надходженню до України понад 10 млрд грн приватних інвестицій у найближчі п'ять років.

Законопроект пропонує на законодавчому рівні:

- визначити поняття "хмарних обчислень", "хмарних послуг", "надавача хмарних послуг", "користувача хмарних послуг", "хмарних ресурсів", "центру обробки даних (ЦОД)";

- увести до термінології українського законодавства визначення та перелік хмарних послуг, способи їх надання, встановити вимоги до надавача хмарних послуг для публічних замовників;

- встановити правові засади надання хмарних послуг;

- визначити особливості надання та споживання хмарних послуг держорганами, органами місцевого самоврядування, а також особливості обробки персональних даних та захисту інформації при наданні хмарних послуг.

Як повідомлялося, генеральний директор "Microsoft Україна" Ян Пітер де Йонг (Jan Peter De Jong) в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" заявив, що ухвалення закону про хмарні послуги (законопроект 2655) - важливий крок для розвитку країни.

У свою чергу генеральний директор компанії De Novo Максим Агєєв зазначив, що ідея переходу на хмарні моделі ІТ-сервісів для держсектора має стовідсотково трансформаційний характер, здатний не просто змінити, а вибуховим чином поліпшити процес цифровізації економіки і є шансом для України скоротити цифровий розрив із передовою частиною світу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА