12:01 25.11.2019

Bakcell купить "Vodafone Україна" за $734 млн, оператор продовжить роботу під брендом Vodafone

4 хв читати

 ПАТ "МТС" підписало з компанією ТОВ Telco Solutions and Investments (підконтрольна азербайджанській телекомунікаційній компанії Bakcell, яка входить до групи компаній NEQSOL Holding) юридично зобов'язальну угоду про продаж її телекомунікаційного бізнесу в Україні.

Акціонери російської компанії за підсумками угоди отримають спецдивіденди.

"Із придбанням "Vodafone Україна", другого на ринку України телекомунікаційного оператора, ми продовжуємо стратегію розширення міжнародної присутності та входження на нові ринки компаній, що належать до групи NEQSOL Holding. Телекомунікаційна галузь серед пріоритетних напрямків роботи нашої групи, тому ми постійно інвестуємо в інноваційні та надійні телекомунікаційні рішення", - наводяться в повідомленні NEQSOL слова СЕО компанії NEQSOL Holding Юсифа Джаббарова.

Він наголошує, що стан бізнесу, темпи зростання та ефективність діяльності "Vodafone Україна" є надійною основою для подальшого розвитку, тому холдинг NEQSOL готовий інвестувати в новий актив, щоб і надалі впроваджувати інновації та передові технології в Україні.

Як зазначено в повідомленні NEQSOL, у рамках угоди МТС через свою 100-відсотково дочірню компанію Allegretto Holding S.a.r.l. (Люксембург) продає 100% частку в компанії Preludium B.V. (Нідерланди), єдиному акціонері ПрАТ "ВФ Україна" (ТМ "Vodafone Україна"), за $734 млн, у т.ч. відкладений платіж на суму близько $84 млн.

Купівля компанії в Україні фінансується переважно за рахунок ресурсів від міжнародних фінансових структур.

"Зміна власника не вплине на операційну діяльність "Vodafone Україна". Компанія продовжить надавати послуги під брендом Vodafone і виконувати всі зобов'язання перед співробітниками, клієнтами та партнерами", - наголошують у NEQSOL.

Передання акцій відбудеться найближчим часом.

"Компанія продовжить надавати послуги під брендом Vodafone. Усі тарифні плани, послуги та сервіси, а також договори й інші зобов'язання компанії є актуальними та продовжують діяти", - повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі "Vodafone Україна".

Мобільний оператор також підтвердив інформацію про те, що зміна власника не вплине на його операційну діяльність, надання послуг клієнтам, взаємодію з партнерами, постачальниками та контрагентами.

Як повідомлялося, МТС піде з українського телеком-ринку, продавши "Vodafone Україна" за $734 млн.

"Vodafone Україна" за підсумками липня-вересня 2019 року вийшов на показник виручки в 4,3млрд грн, що на 29,7% більше, ніж за аналогічний період 2018 року, чистий прибуток за зазначений період становив 887 млн грн, а показник OIBDA збільшився на 28,9% і досяг 2,4 млрд грн, маржа OIBDA також зросла - до 54,6%.

"Vodafone Україна" - другий за величиною оператор мобільного зв'язку в Україні - за підсумками 2018 року скоротив чистий прибуток на 18,1% порівняно з 2017 роком - до 1,8 млрд грн. У компанії пояснюють це збільшенням витрат у результаті активного розгортання мереж 4G і 3G.

Дохід компанії минулого року збільшився на 8% і становив 12,9 млрд грн, а показник OIBDA (операційний дохід до вирахування амортизації основних засобів і нематеріальних активів) - на 33,5% у річному вимірі, до 6,9 млрд грн. Маржа OIBDA збільшилася на 10,2 п.п. порівняно з 2017 роком - до 53,8%.

"Vodafone Україна" на 100% належить Prelludium B.V. і є частиною міжнародної групи МТС, акції якої котируються на Нью-Йоркській фондовій біржі.

Інформація про підготовлюваний продаж "ВФ Україна" з'явилася влітку 2019 року, тоді CEO оператора повідомив про те, що МТС не потребує продажу своєї "дочки", оскільки вона показує гарні операційні та фінансові результати. В жовтні стало відомо, що азербайджанський телеком-оператор Bakcell подав клопотання на купівлю активу. 24 жовтня клопотання було затверджено.

ПрАТ "ВФ Україна" надає в Україні послуги зв'язку під брендом Vodafone. За підсумками 2018 року компанія скоротила чистий прибуток на 18,1% порівняно з 2017 роком - до 1,8 млрд грн.

Географія бізнесу МТС значно скоротилася за останні три роки. В 2016 році оператор пішов з Узбекистану, продавши свій бізнес там за символічний $1 через спори з американським регулятором, який запідозрив МТС, VEON (раніше Vimpelcom Ltd.) у багатомільйонних хабарах для забезпечення можливості вийти на місцевий ринок зв'язку.

У 2017 році МТС залишила Туркменистан, оскільки національний оператор "Туркментелеком" не продовжив договір про співпрацю з оператором - це призвело до відключення послуг міжнародного та міжміського зонового зв'язку та послуг доступу до інтернету. Терміни виданих дозволів на частоти у "дочки" МТС на той момент теж минули. За підсумками 2017 року МТС зафіксувала збиток від знецінення активів у Туркменистані в 3,2 млрд рублів.

В Україні МТС, побоюючись санкцій, перейшла під бренд Vodafone.

Після закриття угоди в МТС збережуться лише два активи за кордоном - у Білорусі (належить 49%) і Вірменії (належить 100%).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА