20:32 22.11.2021

Людям, які перехворіли на COVID-19, не можна "надувати кульки" - експерти

2 хв читати

Київ. 22 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Експерти з різних сфер медицини дали рекомендації пацієнтам, які перехворіли на COVID-19, під час прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у понеділок.

"Перше, намагайтеся бути якнайбільше на свіжому повітрі, але за умови, що температура повітря не нижче -4 або -5. Друге, намагайтеся виконувати фізичні вправи, але переважно аеробного характеру", - рекомендує керівник напряму реабілітації мережі медичних клінік "Адоніс" Вадим Керестей.

Окрім цього, він прокоментував популярну нині рекомендацію пацієнтам після COVID-19 "надувати кульки".

"Надувати кульки категорично не можна. Тренування має бути спрямоване не на видих, а на вдих, щоб збільшити життєву ємність легень і задіяти якомога більше легеневої тканини для покращення газообміну", - сказав Керестей.

У свою чергу завідувач кафедри нефрології Національного університету охорони здоров'я України (НУОЗУ) ім. Шупика Дмитро Іванов порекомендував пацієнтам після COVID-19 здати аналізи та провести основні діагностичні дослідження.

"Здайте аналіз крові, сечі, вимірюйте артеріальний тиск після COVID-19. Оцініть, чи потрібен вам лікар взагалі в цій ситуації, чи комфортно ви почуваєтеся, чи потрібна вам якась допомога", - сказав він.

Зі свого боку доцент кафедри кардіохірургії НУОЗУ, лікар-кардіолог вищої категорії Наталія Ященко порекомендувала тим, хто переніс COVID-19 фізичні, дозовані навантаження, контроль артеріального тиску та харчової поведінки. Водночас вона наголосила, що приводом для своєчасної лікарської допомоги може бути гостре погіршення стану у вигляді підвищення або зниження артеріального тиску, підвищення або зниження частоти серцевих скорочень, прогресуючий біль у грудній клітці, який не знижується протягом кількох годин.

У свою чергу акушер-гінеколог вищої категорії Володимир Терехов звернув увагу, що "одною з ознак одужання для подружніх пар є бажання народити дитину".

"Якщо подружня пара хоче реалізувати свій обов'язок і народити дитину, то це і є індикатор, який свідчить про їхнє одужання. Реалізовувати базову функцію або розмножуватися – дуже важливо цим важливо займатися після реабілітації", – сказав Терехов.

Водночас психолог, психоаналітик Олена Буц рекомендує пацієнтам дієтологію: мінерали, вітаміни, коферменти – те, що, за її словами, підвищує імунітет та приносить щастя.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА