12:58 16.03.2021

У "Голосі" вважають, що КС надасть негативний висновок щодо законопроекту про порядок призначення та звільнення директорів НАБУ та ДБР

2 хв читати
У "Голосі" вважають, що КС надасть негативний висновок щодо законопроекту про порядок призначення та звільнення директорів НАБУ та ДБР

Член комітету з питань правоохоронної діяльності Олександра Устінова (фракція "Голос") вважає, що Конституційний Суд, найімовірніше, надасть негативний висновок щодо відповідності Конституції України законопроекту №5133 про порядок призначення та звільнення директорів Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) і Державного бюро розслідувань (ДБР).

"Фактично те, що відправили наразі до Конституційного Суду, - це чергове запитання до КС, чи буде конституційним, що президент призначатиме директорів ДБР і НАБУ за погодженням Верховної Ради. Я думаю, що Конституційний Суд вкотре скаже, що це неконституційно, і парламенту доведеться все-таки шукати інші шляхи і писати законопроекти, згідно з якими у глави держави не буде таких повноважень", - зазначила Устінова в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Водночас вона уточнила, що представники "Голосу" не підписували законопроект №5133 на момент його реєстрації в парламенті, але думки щодо нього у фракції розділилися.

"Фактично у нас розділилися голоси навпіл: вісім людей проголосували за і стільки ж проти, двоє або не голосували, або утрималися. З одного боку, я розумію, що якщо ми відправляємо законопроект до Конституційного Суду, то маємо знову отримати від нього відповідь про те, що так не можна робити (як передбачає законопроект - ІФ)", оскільки якщо цього не зробити, то всю ініціативу у парламенту забирає Кабінет Міністрів, який робить із НАБУ "цовку" (центральний орган влади - ІФ) і фактично в ручному режимі звільняє Ситника (чинного директора НАБУ - ІФ), як це передбачає внесений близько двох тижнів тому законопроект №5070", - пояснила Устінова.

Як повідомлялося, 16 березня Верховна Рада скерувала до Конституційного Суду законопроект (№5133) про внесення змін до Конституції України, що стосується порядку призначення та звільнення директорів Національного антикорупційного бюро (НАБУ) і Державного бюро розслідувань (ДБР) для отримання висновку щодо відповідності законопроекту вимогам ст. 157 і 158 Основного закону.

23 лютого група народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді законопроект, яким пропонує уповноважити Верховну Раду надавати згоду на призначення та звільнення президентом директорів НАБУ та ДБР з обійманих посад.

Законопроект №5133 пропонує доповнити ст. 85 Конституції новими пунктами, згідно з якими Верховну Раду наділяють такими повноваженнями. При цьому призначення і звільнення керівників обох правоохоронних органів, згідно із законопроектом, належить до повноважень президента України. Автори законодавчої ініціативи пропонують закріпити їх у ст. 106 Основного закону.

Серед авторів законопроекту - представник президента України в КС, народний депутат від фракції "Слуга народу" Федір Веніславський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА