13:41 25.08.2020

КС Білорусі визнав неконституційною Координаційну раду опозиції

2 хв читати
КС Білорусі визнав неконституційною Координаційну раду опозиції

Голова Конституційного суду Білорусі Петро Міклашевич заявив, що створення Координаційної ради опозиції є неконституційним.

"Конституція не передбачає можливості створення громадських органів і організацій, які мають право переглядати підсумки президентських виборів. Тому створення координаційної ради, яка визначила собі за мету перегляд виборів президента Білорусі не в порядку, визначеному Конституцією і у виборчому законодавстві, є неконституційним", - заявив Міклашевич, якого цитує держагентство "БілТА".

При цьому він заявив, що "необхідно всім громадянам, суб'єктам суспільно-політичних відносин дотримуватися режиму конституційної законності".

Минулого тижня прихильники екс-кандидата в президенти Білорусі Світлани Тихановської створили Координаційну раду з метою транзиту влади в країні шляхом проведення нових виборів.

До президії ради увійшли нобелівський лауреат з літератури Світлана Алексієвич, міжнародний медіатор Лілія Власова, представник страйкому МТЗ Сергій Дилевський, юрист Максим Знак, довірена особа Тихановської Ольга Ковалькова, координатор штабу Віктора Бабарика Марія Колесникова, екс-директор Купалівського театру й екс-дипломат Павло Латушко. До складу Координаційної ради ввійшли близько 50 осіб.

Генпрокурор Білорусі Олександр Конюк після створення ради опозиції заявив, що її діяльність є антиконституційною і спрямована на захоплення влади. У зв'язку зі створенням ради порушено кримінальну справу за статтею 361 Кримінального кодексу "заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Республіки Білорусь", покарання за якою передбачає позбавлення волі на термін до п'яти років.

У Білорусі з 9 серпня тривають масові акції протесту незгодних із підсумками виборів президента, на яких переможцем було оголошено Олександра Лукашенка, котрий обіймає цю посаду з 1994 року. Відповідно до затверджених ЦВК підсумків, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його основного опонента Світлану Тихановську - 10,12%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА