19:03 09.10.2019

Порошенко пропонує сім першочергових кроків, щоб уникнути російської пастки на Донбасі

2 хв читати
Порошенко пропонує сім першочергових кроків, щоб уникнути російської пастки на Донбасі

П'ятий президент України, народний депутат (фракція "Європейська солідарність") Петро Порошенко прогнозує, що в разі розведення військ на Донбасі Україна втратить близько 30 населених пунктів і кілька принципових висот. Він пропонує сім кроків, щоб уникнути російської пастки.

"Особливу тривогу викликає обговорюване розведення військ. З відходом на міфічні, неіснуючі позиції 2016 року ми втрачаємо близько 30 населених пунктів і низку абсолютно принципових ключових висот. (...) Тепер військових готують до того, щоб вийти з облаштованих позицій у зиму в чисте поле", - йдеться в статті Порошенка, опублікованій на сайті "Європейська солідарність" у середу.

На його думку, українська влада має сказати суспільству правду про те, що простих рішень немає, що мир - це "просто припинити стріляти" - брехня, що "завершити все швидко - неможливо". "Я сам колись мусив це визнати", - додав він.

Порошенко озвучив сім пропозицій, за допомогою яких, на його переконання, можна "уникнути російської пастки".

"Перше. Наполягати на принципах "спершу - безпека", "нічого не погоджено, поки все не погоджено" і "тільки через безпеку до виборів". Друге. Горезвісна "формула Штайнмаєра", якщо вже на неї погодилася влада, має розглядатися виключно як складова "дорожньої карти" виконання Мінських домовленостей. Включно з виведенням російських військових, техніки та зброї, роззброєнням незаконних мілітаристських формувань, переходом українсько-російської ділянки кордону під наш контроль", - запропонував п'ятий президент.

Третім кроком він назвав відведення тільки за умови постійного та всеосяжного припинення вогню, "лінія розмежування зафіксована в Мінську 19 вересня 2014 року, а Росія і бойовики мають повернути Україні 2,5 тис. км".

Четвертий пункт - моніторингова місія ОБСЄ має отримати безперешкодний і повний доступ до всієї окупованої території та встановити постійний контроль над неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону.

"П'яте. Слід створити підгрупу з питань кордону в рамках Тристоронньої контактної групи в Мінську. Шосте. Наполягати на розгортанні багатонаціональних миротворчих сил на всій території окупованого Донбасу, на підставі рішення Ради безпеки ООН", - пропонує Порошенко.

Крім того, сьомим кроком він назвав таке: на території ОРДЛО має бути відновлено оподаткування в рамках правового поля України, а також фінансова та банківська системи, повернута українська власність, як чітко записано в Мінських домовленостях.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА