18:17 08.09.2019

Луценко: голландці зможуть судити Цемаха нарівні з іншими підозрюваними у справі про знищення MH17

4 хв читати
Луценко: голландці зможуть судити Цемаха нарівні з іншими підозрюваними у справі про знищення MH17

Колишній генпрокурор України Юрій Луценко стверджує, що українська сторона зробила все можливе перед передачею Росії бойовика "ДНР" Володимира Цемаха, якого в голландській прокуратурі вважають підозрюваним, котрий володіє важливою інформацією у справі про знищення "Боїнга" рейсу MH17 в небі над Донбасом влітку 2014 року, і Нідерланди зможуть судити його нарівні з іншими підозрюваними.

"У випадку з Цемахом усе складніше. Я мав кілька розмов про нього і з голландськими колегами з міжнародної слідчої групи, і з президентом і його командою. Для всіх, хто шепоче або кричить про зраду, хочу сказати: українська сторона відклала обмін і зробила (вже після моєї відставки) все можливе в ситуації, що склалася. Допит Цемаха відбувся. Від угоди зі слідством він відмовився", - написав Луценко на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук у неділю.

Він зазначив, що видати Цемаха Нідерландам Київ не мав права через положення Конституції України. "Якби Цемах погодився на угоду зі слідством і підписав би особисте бажання перельоту в Голландію - норм. Але він відмовився. Отже, міг би бути тільки тут, скайпом", - написав Луценко.

Разом з тим, екс-генпрокурор додав, що "судити його (Цемаха - ІФ) голландці зможуть так само, як з березня 2020 судитимуть перших 4 підозрюваних (росіяни Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубинський, Олег Пулатов і українець Леонід Харченко - ІФ) - заочно".

Коментуючи передачу Росії громадян України Цемаха і головного редактора «РИА Новости - Украина» Кирила Вишинського, Луценко пояснив, що "вони самостійно погодилися переїхати туди".

Про Володимира Цемаха активно писали російські ЗМІ на початку липня 2019 р. Повідомлялося, що українські спецслужби нібито зуміли таємно вивезти з окупованого Сніжного (Донецька обл.) на підконтрольну Києву територію України "колишнього начальника ППО Слов'янської бригади" Цемаха як свідка у справі знищення авіарейсу MH17 ракетою з російської ЗРК "Бук". Повідомлялося також, що український суд заарештував Цемаха. Офіційних коментарів української сторони з цього приводу не було.

3 вересня Головний прокурор Нідерландів закликав Україну не передавати Росії бойовика "ДНР" Цемаха, оскільки він проходить підозрюваним у справі про знищення MH17. "У цьому листі Вестербеке пише, що "на підставі інформації, яка нещодавно з'явилася", голландська прокуратура розглядає Цемаха як підозрюваного. Вестербеке пише, що наразі не може поділитися інформацією, яка лежить в основі цього статусу, з його українськими колегами", - ідеться в статті на сайті щоденної загальнонаціональної нідерландської газети NRC Handelsblad.

Разом з тим, 5 вересня Київський апеляційний суд скасував запобіжний захід у вигляді утримання під вартою Цемаху, застосувавши до нього запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання.

7 вересня Цемах прибув до Росії в рамках взаємного звільнення утримуваних осіб з України.

Того ж дня західні ЗМІ із посиланням на лист глави нідерландського МЗС Стефа Блока, адресований парламенту, повідомили, що Нідерланди намагалися запобігти передачі російській стороні Цемаха. Так, за даними ЗМІ, в листі наголошується, що Нідерланди контактували з Україною "кілька разів, і на найвищому рівні", щоб Цемах залишився в Україні. Також у листі висловлюється "жаль" у зв'язку з діями Києва.

Разом з тим, глава СБУ Іван Баканов заявив в ексклюзивному бліц-інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", що включення Цемаха, в список на обмін утримуваних між Україною і РФ свідчить про підтвердження причетності Росії до катастрофи МН17, а його невидача означала б припинення переговорів з цього питання.

Коментуючи видачу Цемаха Росії, Баканов підкреслив, що рішення щодо списків було продуманим і зваженим главою держави, "оскільки відсутність Цемаха в списку на обмін автоматично передбачала припинення переговорів з Росією".

За словами Баканова, з Цемахом після затримання проводилися слідчі дії, всі дані долучені до матеріалів справи. Глава СБУ запевнив, що Україна докладе всіх зусиль для того, щоб причетні до краху МН17 були притягнуті до відповідальності.

Інформацію про те, що Цемах був допитаний перед передачею Росії, підтвердив і президент України Володимир Зеленський.

"Допитали і не тільки перед поверненням. Я не буду називати прізвища європейських лідерів, з якими ми проговорили час для всіх слідчих дій. Ми все це зробили. Все, що нас попросили. Це було складно. Я боявся, що через це може зірватися обмін", - сказав він журналістам у Борисполі після церемонії зустрічі українських полонених і заручників, що повернулися в Україну.

Авіалайнер "Боїнг" авіакомпанії "Малазійських авіаліній", що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 людей. Усі вони загинули.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА