17:20 07.09.2019

Глава МЗС Нідерландів поінформував парламент, що уряд "глибоко шкодує, що під тиском РФ Цемах став частиною обміну ув'язненими"

3 хв читати
Глава МЗС Нідерландів поінформував парламент, що уряд "глибоко шкодує, що під тиском РФ Цемах став частиною обміну ув'язненими"

Міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок (Stef Blok) у листі на ім'я президента парламенту країни поінформував про останні події навколо підозрюваного у справі МН17 Володимира Цемаха, констатувавши, що уряд шкодує про те, що під тиском Москви той став частиною обміну ув'язненими.

Лист датований 7 вересня і розміщений на сайті парламенту.

У листі Блок пише, що сьогодні Україна під час обміну ув'язненими разом з іншими передала Росії і Цемаха. Він нагадав, що в середині серпня державна прокуратура повідомила уряду, що Цемах може стати частиною обміну полоненими між Росією і Україною. З цієї причини прокуратура зробила все можливе судовими каналами, щоб Цемах був доступний для кримінального розслідування за фактом падіння літака MH17.

Блок також констатував, що з цього питання між Україною та Нідерландами відбулася низка консультацій на найвищому рівні дипломатичними та політичними каналами. "Уряд закликав українську владу не робити Цемаха частиною обміну ув'язненими", - пише міністр закордонних справ.

Блок наголосив на важливості того, щоб Цемах був доступний в рамках кримінального розслідування. "У відповідь українська влада пообіцяла відкласти обмін на деякий час, щоб дати можливість прокуратурі допитати Цемаха знову, що і відбулося. Україна є важливим партнером у Спільній слідчій групі і в притягненні до відповідальності осіб, винних у трагедії MH17, як це передбачено резолюцією 2166 РБ ООН. Однак уряд глибоко шкодує про те, що Цемах під тиском Російської Федерації став частиною цього обміну, що означає, що він наразі перебуває в Росії", - констатував міністр закордонних справ Нідерландів.

Він також нагадав, що Росія також зобов'язана співпрацювати на основі резолюції 2166 РБ ООН.

При цьому Блок зазначив, що кримінальне розслідування триває, а за словами прокуратури ці події не мають наслідків для процесу, який розпочнеться 9 березня 2020 року.

3 вересня головний прокурор Нідерландів закликав Україну не передавати Росії Цемаха, оскільки він проходить як підозрюваний у справі про знищення MH17, йдеться в статті на сайті щоденної загальнонаціональної нідерландської газети NRC Handelsblad.

Однак Київський апеляційний суд у четвер скасував запобіжний захід у вигляді тримання під вартою бойовику "ДНР" Володимиру Цемаху, який перебуває під арештом у Києві і якого в голландській прокуратурі вважають підозрюваним у справі про знищення "Боїнга" рейсу MH17 у небі над Донбасом улітку 2014 року, котрий володіє важливою інформацією у справі.

У суботу Цемах прибув до Росії в рамках взаємного звільнення утримуваних осіб з Україною.

Авіалайнер "Боїнг" авіакомпанії "Малайзійські авіалінії", що виконував рейс МН-17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту було 298 людей, усі вони загинули.

Розслідування причин катастрофи здійснює Спільна слідча група, до якої входять представники правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії та Малайзії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА