19:48 03.09.2019

ВР направила до КС законопроект про позбавлення нардепів повноважень за неперсональне голосування та прогули

3 хв читати
ВР направила до КС законопроект про позбавлення нардепів повноважень за неперсональне голосування та прогули

Верховна Рада проголосувала за направлення до Конституційного суду (КС) законопроекту №1027 про внесення змін до ст.81 Основного Закону, які дозволять позбавляти повноважень народного депутата за рішенням суду за неперсональне голосування, а також у разі відсутності без поважних причин на третині засідань протягом однієї сесії.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", таке рішення підтримали 279 народних депутатів на пленарному засіданні парламенту у вівторок. Цим самим рішенням Верховна Рада включила проект закону до порядку денного сесії.

Законопроект ініціював президент України Володимир Зеленський 29 серпня. Глава держави пропонує доповнити перелік випадків дострокового припинення повноважень народного депутата.

У ст. 81 Конституції України може з'явитися пункт про те, що достроково повноваження нардепа припиняються, якщо суд встановить факт неперсонального голосування - позбавляти мандата пропонують і того, хто голосує, і того, за кого голосують. У такому разі повноваження буде припинено з моменту набуття рішенням суду чинності.

Ще однією причиною дострокового припинення повноважень члена парламенту стане його відсутність без поважних причин на третині пленарних засідань ВР або засідань парламентського комітету, членом якого він є, протягом однієї чергової сесії. У такій ситуації повноваження припиняються за рішенням Верховного Суду.

Ні в першому, ні в другому випадку голосування у Верховній Раді за позбавлення мандату не буде.

Крім того, якщо зміни до Основного закону буде внесено, ВР більше не доведеться голосувати за припинення повноважень народних депутатів, які написали заяви про складання мандата за власним бажанням, як це відбувається зараз. У такому разі повноваження члена парламенту припинятимуться з моменту оголошення нардепів про таку заяву на пленарному засіданні Верховної Ради.

Пропонується також відмовитися від голосування парламенту за припинення повноважень народного депутата, який помер, як це передбачено зараз. Дію мандата у такому разі буде припинено автоматично з дня смерті, згідно зі свідоцтвом про смерть.

Голосування ВР за припинення повноважень нардепа необхідне буде лише в разі, якщо він вийшов із громадянства України або виїхав на постійне проживання за межі України.

Пропонується також уточнити, що рішенням саме Верховного Суду позбавлятимуть мандата за суміщення депутатської з іншими видами діяльності.

Крім цього, із ст. 81 Конституції пропонують вилучити згадку блоків політичних партій.

Передбачається, що закон набуде чинності з дня публікації.

Згідно з процедурою розгляду конституційних змін, Верховна Рада повинна направити відповідний законопроект до Конституційного Суду для отримання висновку про відповідність ініціативи ст. 157 і ст. 158 Основного закону. Після отримання висновку КС парламент може попередньо схвалити (прийняти в першому читанні) такий законопроект щонайменше 226 голосами. Після цього, на наступній черговій сесії, ВР може розглядати його для ухвалення в цілому. Для цього буде потрібно не менше ніж 300 голосів парламентаріїв.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА