14:10 19.04.2019

Україна може за 15 міс. знайти альтернативу російським вугіллю та дизелю - радник Зеленського з енергетики

3 хв читати
Україна може за 15 міс. знайти альтернативу російським вугіллю та дизелю - радник Зеленського з енергетики

Україні достатньо часу, що залишився до 1 червня, коли Росія обмежить постачання вугілля, нафти і нафтопродуктів, щоб налагодити альтернативне постачання цих енергоресурсів, однак цим питанням треба займатися, вважає радник з енергетики кандидата в президенти Володимира Зеленського, екс-член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Андрій Герус.

"Ці всі питання вирішуються, якщо за них братися. Я впевнений, що тут можна чітко напрацювати шляхи, і в червні ми матимемо досить спокійну стабільну ситуацію", - сказав він у програмі "Право на владу" на телеканалі "1+1" ввечері 18 квітня.

А.Герус зазначив, що наразі на українському ринку частка дизеля, що постачається із Росії, досягла 40%, хоча ще кілька років тому вона була нижче 20%.

"Ми можемо досить спокійно жити без цього ресурсу, треба просто запустити диверсифікацію", - сказав експерт. На його думку, за 1,5 місяця можна запустити альтернативне постачання дизеля морем і із західного напрямку - з Польщі та країн Балтії.

Стосовно вугілля А.Герус заявив, що діюча в Україні формула ціноутворення на нього "Роттердам+", яка використовується імпортерами цього ресурсу з Росії для заробляння "великих грошей", дає змогу налагодити альтернативні постачання. Він зазначив, що наразі вугілля подешевшало в Південній Африці і на біржі в Роттердамі.

Радник В.Зеленського також висловив упевненість, що в майбутньому формулу "Роттерадм+" буде скасовано.

Як повідомлялося, згідно з постановою уряду РФ від 18 квітня постачання вугілля, нафти і нафтопродуктів до України з 1 червня цього року здійснюватиметься лише на підставі дозволів, що видаються російським Мінекономрозвитку.

За даними Держстату України, в 2018 році імпорт вугілля з РФ становив 15,01 млн т на $1,82 млрд, або 70,2% від усього обсягу імпорту (в тоннах) цього енергоресурсу. Зокрема, постачання російського антрациту, який використовується на ТЕС, становить 3,62 млн т на $387,3 млн, бітумінозного (кам'яного) вугілля, зокрема і коксівного - 11,36 млн т на $1,43 млрд.

Крім того Україна в 2018 році імпортувала з РФ 3,16 млн т нафти і нафтопродуктів, що становить 39,2% загального обсягу імпорту цих енергоресурсів, на загальну суму $2,06 млрд.

Україна наразі має обмежені запаси нафти і нафтопродуктів. Як заявив голова Державного агентства резерву України Вадим Мосійчук у п'ятницю, обмеження РФ і посилення залежності від зовнішніх постачань нафтопродуктів вимагають прискорити роботи зі створення в Україні мінімальних запасів нафти і нафтопродуктів, вимоги до яких встановлені Директивою ЄС 2009/119.

"На сьогодні ми маємо на узгодженні проект постанови Кабінету Міністрів про схвалення концепції щодо мінімальних запасів нафти і нафтопродуктів. Наступним кроком має стати якнайшвидше ухвалення Верховною Радою закону, що дасть змогу почати роботу з накопичення вже наприкінці 2019 року", - повідомив він агентству "Інтерфакс -Україна".

В.Мосійчук зазначив, що з урахуванням значної залежності України від імпорту нафтопродуктів (понад 70%), пропонується створити мінімальні запаси нафти і нафтопродуктів в обсязі, рівному 90 дням середньодобового чистого імпорту – майже 2 млн тонн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА