15:48 11.07.2018

Правовий комітет ВР дав зелене світло процедурі конституційних змін щодо перейменування Дніпропетровської та Кіровоградської областей

2 хв читати
Правовий комітет ВР дав зелене світло процедурі конституційних змін щодо перейменування Дніпропетровської та Кіровоградської областей

Комітет Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя надав свої висновки до законопроектів №8329 та №8380 про внесення змін до Конституції України щодо перейменування Дніпропетровської та Кіровоградської областей.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", свої рекомендації комітет затвердив на засіданні в середу.

Голова комітету Руслан Князевич у коментарі журналістам пояснив: "Щодо Кіровоградської та Дніпропетровської областей дуже швидко пройшла процедура (розгляди в парламентських комітетах - ІФ). Це буквально місячної давності ініціатива народних депутатів. Ми вдячні іншим комітетам, які на наше прохання... вони оперативно зібралися, хто два тижні тому, хто минулого тижня, а хто цього тижня, щоб ми сьогодні отримали вранці ці висновки. І це дає можливість розпочати наші конституційні зміни".

Як повідомлялося, у квітні цього року група народних депутатів подала законопроект №8329 про внесення змін до ст. 133 Конституції України щодо перейменування Дніпропетровської області в Січеславську, а в травні - законопроект №8380 про внесення змін до тієї ж статті Конституції про перейменування Кіровоградської області на Кропивницьку. Як передбачено процедурою внесення змін до Основного закону, кожен їх законопроектів ініціювали понад 150 народних депутатів.

У червні профільний комітет Верховної Ради виступив із підтримкою обох ініціатив - щодо перейменування і Дніпропетровської, і Кіровоградської областей.

Верховна Рада змінила назву міста Кіровоград на Кропивницький у виконання закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" 228 голосами 14 липня 2016 року. Місто назване на честь видатного українського письменника, драматурга та актора Марка Кропивницького (1840-1910), який народився в селі, що нині належить до Кіровоградської області.

19 травня 2017 року Верховна Рада 247 голосами ухвалила постанову №3864 про перейменування м. Дніпропетровська в Дніпро в рамках закону про декомунізацію (складовою назви Дніпропетровськ було прізвище революціонера, радянського партійного діяча і голови Всеукраїнського центрального виконавчого комітету Григорія Петровського), при цьому Дніпропетровська область зберегла свою колишню назву. Дніпро було поширеною назвою міста серед місцевого населення.

При цьому раніше пропонувалося перейменувати Дніпропетровськ на Січеслав (на честь Запорізької Січі), зокрема, в 2011 році до Верховної Ради вносили відповідну пропозицію, а ще в 1918 році цю назву пропонувала Центральна Рада. Ініціативу не було втілено, хоча цю назву міста певний час використовували місцеві українські організації. У XXI столітті назву Січеслав використовує низка місцевих видань і громадських організацій у Дніпропетровській області.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА