18:48 18.05.2018

Законопроект про громадянство доопрацюють у питанні колаборантів на окупованих територіях

3 хв читати
Законопроект про громадянство доопрацюють у питанні колаборантів на окупованих територіях

Президент України Петро Порошенко запевнив голову Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова і його заступника Ільмі Умерова в тому, що законопроект про громадянство буде доопрацьовано в питанні колаборантів на окупованих територіях.

"У цьому проекті (президентському законопроекті (№8297) про внесення змін до закону України про громадянство щодо удосконалення окремих положень – ІФ) були норми, які з одного боку захищають не лише кримських татар, але і українців, які опинилися на окупованій території і були вимушені під тиском прийняти російське громадянство і Закон має захистити їх. Але є окрема невеличка частина громадян, які добровільно стали колаборантами – пішли працювати в поліцію, ФСБ, незаконні органи влади", - повідомляє прес-служба глави держави за підсумками його зустрічі з лідерами Меджлісу кримськотатарського народу в п'ятницю в Києві.

Він наголосив: "Я почув ваше звернення. Ми це обговорили, і я прийняв рішення, що відкличу законопроект про громадянство".

За словами П.Порошенко, буде вилучено норму про колаборантів" і законопроект буде доопрацьовано спільними зусиллями.

"Розділимо ці дві речі. Перша річ – це буде Закон про громадянство і захист українського громадянства. З іншого боку, Законом про колаборантів ми врегулюємо питання щодо цієї, нехай і невеличкої, категорії громадян, але вони мають отримати абсолютну справедливу реакцію українського законодавства, українського Закону і держави", - зазначив президент.

Р.Чубаров подякував главі держави за підтримку ініціативи щодо вилучення норм, що стосуються безпосередньо окупованих територій. "Наша мета дуже чітка і ясна, і всі мають про неї знати – ті, хто порушив Закони України і пішов на співпрацю з окупантами, і він є фактором щодо нехтування правами і свободами громадян України, ці люди будуть покарані. А всі інші, які зберігають гідність, і зберігають вірність Україні, - ми всі разом будемо жити в нашому Криму", - сказав він.

За словами Р.Чубарова, переважна більшість громадян України, які проживають в окупованому Криму, чекають відновлення державного суверенітету України і забезпечення контролю над Кримом.

Як повідомлялося, 19 квітня 2018 року президент України вніс до парламенту проект закону (№8297) про внесення змін до закону України про громадянство.

Серед іншого він передбачав, що набуття громадянства РФ в результаті здійснення протиправних і несумлінних дій на тимчасово окупованих територіях адміністрацією РФ і підконтрольними Росії самопроголошеними органами не вважається добровільним набуттям іноземного громадянства, тому не є підставою для втрати українського.

Однак підставою для втрати громадянства України буде реалізація виборчого чи іншого права, яке надає іноземне громадянство або виконання зобов'язання, які покладає іноземне громадянство, що може підтвердитися даними публічних реєстрів державних органів, органів місцевого самоврядування іноземних держав, інформацією на офіційних веб-сайтах та в офіційних виданнях.

Підставою для втрати українського громадянства стане також використання паспорта іншої держави під час перетину кордону України, яке зафіксовано посадовою особою Державної прикордонної служби України або іншого держоргану.

Законопроект також пропонує уточнити процедуру отримання українського громадянства і відмови від іноземного.

Проте 16 травня, як випливає з запису на сайті парламенту в статусі проходження документа, П.Порошенко відкликав цей законопроект.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА