15:49 02.01.2018

Конституційний суд Молдови призупинив повноваження президента Додона

2 хв читати
Конституційний суд Молдови призупинив повноваження президента Додона

Конституційний суд (КС) Молдови тимчасово припинив повноваження президента Ігоря Додона, суд постановив у вівторок на вимогу групи депутатів від правлячої коаліції.

Рішення обумовлено тим, що на минулому тижні І.Додон повторно відхилив запропоновані прем'єр-міністром кандидатури п'яти міністрів і двох віце-прем'єрів. Згідно із законодавством, президент має право відхиляти кандидатури тільки один раз.

Конституційний суд ухвалив, що обов'язки президента тимчасово переходять до голови парламенту або прем'єр-міністру. У найближчі дні один з них підпише укази про призначення нових членів уряду.

Наприкінці грудня депутати від правлячої коаліції звернулися до КС від імені комісії парламенту з юридичних питань, призначень та імунітету із запитом, в якому просили "констатувати обставини, за яких необхідне тимчасове виконання обов'язків президента головою парламенту або прем'єр-міністром".

Депутати обґрунтували свою заяву тим, що І.Додон повторно відхилив пропозицію прем'єр-міністра Павла Філіпа про призначення сімох членів уряду замість міністрів, звільнених з посад тижнем раніше.

За пропозицією П.Філіпа І.Додон звільнив від займаних посад шість з дев'яти міністрів уряду. І.Додон відхилив запропоновані П.Філіпом кандидатури членів уряду - п'яти міністрів і двох віце-прем'єрів. Він заявив, що ні за яких умов не підпише укази про призначення. Напередодні Нового року І.Додон повторно відхилив запропоновані кандидатури.

Згідно із законодавством Молдови, президент може відхилити запропоновані кандидатури, але тільки один раз. Якщо прем'єр повторно висуває того самого кандидата, президент зобов'язаний підписати указ про призначення. Якщо президент і після повторного висунення не підпише указ, то відповідні повноваження президента переходять до голови парламенту, який може підписати укази замість президента.

Відповідно до цієї процедурою був призначений новий міністр оборони Молдови Євген Стурза, кандидатура якого була двічі відхилена президентом.

Для передачі повноважень президента голові парламенту або прем'єр-міністру необхідно звернутися в Конституційний суд, який, після розгляду запиту, приймає рішення про тимчасове відсторонення президента від посади і делегування повноважень.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА