09:41 26.10.2016

Україна окреслила 5 критично важливих позицій, які мають бути відображені в дорожній карті виконання Мінська

2 хв читати
Україна окреслила 5 критично важливих позицій, які мають бути відображені в дорожній карті виконання Мінська

Президент України Петро Порошенко на зустрічі в "Нормандському форматі" в Берліні окреслив п’ять ключових позицій, на включенні яких до дорожньої карти наполягає українська сторона, повідомив заступник голови Адміністрації президента Костянтин Єлісєєв.

"Президент України на саміті в Берліні чітко окреслив п’ять ключових так званих червоних ліній, які для української сторони є принципово важливими та мають бути відображені в майбутній дорожній карті", - сказав К.Єлісєєв в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, перша позиція - це питання неконтрольованої нині ділянки українсько-російського кордону. "Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ має нарешті отримати безперешкодний доступ на всю тимчасово окуповану територію, зокрема кордон. І, як це було передбачено пунктом 4 Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, забезпечити постійний моніторинг на українсько-російському державному кордоні та верифікацію зі створенням зони безпеки в прикордонних районах України та РФ", - пояснив він.

За його словами, в дорожній карті також необхідно чітко виписати, яким чином Україна відновить повний контроль над неконтрольованою ділянкою українсько-російського державного кордону відповідно до комплексу заходів від 12 лютого 2015 року.

"Друге - це питання виведення російських військ та озброєння. Ми повинні мати чітке бачення того, коли і як відбуватиметься виведення численної російської армії з української території, зокрема російської техніки", - сказав К.Єлісєєв.

Третє, за його словами, це гарантування безпеки можливих місцевих виборів силами міжнародного компонента.

"Четверте - це питання, пов'язане з розпуском усіх фейкових структур так званих ДНР/ЛНР, створених після 2014 року. Лише уявіть, на сьогодні в Донецьку функціонує 24 псевдо-міністерства та відомства, зокрема так зване міністерство закордонних справ. А в Луганську і того більше. Усі вони були створені для імітації так званої державності на цих територіях", - наголосив заступник голови АП.

І п'яте, за словами К.Єлісєєва, це негайне звільнення всіх українських заручників, які перебувають на окупованих територіях, і українських політв'язнів, яких тримають у в'язницях на території РФ.

Він додав, що є й інші важливі напрями, наприклад економічні та соціальні питання, але ці п'ять є ключовими вимогами української сторони в контексті підготовки майбутньої дорожньої карти.

Усі свої пропозиції, за словами заступника голови АП, українська сторона передала своїм партнерам по "нормандському формату".

Повний текст інтерв'ю з К.Єлісєєвим буде оприлюднено на головній станиці веб-сайта агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА