14:09 22.04.2015

Обвалу цін на житлову нерухомість цього року не буде - АФНУ

3 хв читати
Обвалу цін на житлову нерухомість цього року не буде - АФНУ

Зниження цін на житлову нерухомість в містах-мільйонниках України у 2015 році може становити близько 10% у доларовому еквіваленті, але критичного обвалу не буде, якщо ситуація в країні не зміниться, вважають експерти Асоціації фахівців з нерухомості України (АФНУ).

Президент АФНУ Сергій Злидень вважає очікування падіння вартості житлової нерухомості на 45-50%, як це сталося у 2009 році, однією із серйозних сьогоднішніх помилок експертів.

"Існує кілька міфів про те, що ринок нерухомості зовсім упав, і падіння триватиме, а однокімнатну квартиру в Києві вже можна придбати за $19 тис. Називаючи такі цифри, експерти забувають про класифікацію об'єктів, їх місцезнаходження і стан. Така ціна - це чимало, якщо під квартирою мається на увазі кімната в "малосімейці" площею 15-16 кв. м або "гостинці" загальною площею 21-24 кв. м", - сказав він під час прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у середу.

Якщо йдеться про повноцінну однокімнатну квартиру площею 35-52 кв. м, її ціна в середньому по Києву становить $1,3 тис. за кв. м. Наприклад, квартири на Харківському масиві по лінії метро і площею 42-52 кв. м коштують в межах $60-70 тис. Хрущовки в районах зі слабо розвиненою інфраструктурою коштують в районі $1,2-1,25 тис. кв. м.

В АФНУ відзначають, що обвалу цін не відбувається і не відбудеться за рахунок індексації квадратного метра на первинному ринку, що дає можливість продавцям на вторинному ринку утримувати ціну на рівні $1-1,5 тис. за кв. м.

Як повідомив керівник комітету АФНУ із питань сертифікації та навчання Артур Пилипчук, на ринку продажу житлової нерухомості у 2014 році ціни в середньому скоротилися на 20% в доларовому еквіваленті, і зросли на 60-80% у гривневому. У 2015 році зниження може бути близько 10% в доларовому еквіваленті, але різкого падіння цін не очікується, якщо ситуація в країні не зміниться.

За даними статистики АФНУ, що ґрунтуються на реальних угодах, реальний відсоток торгу під час здійснення угоди становить наразі не 30%, як стверджують деякі експерти, а лише 6,8% (у 2013 році - 6,5%) за умови грамотно сформованої цінової політики. Середній термін експозиції становить 4,8 місяця, при тому, що до кризи, у 2013 році, цей показник становив 4,5 міс.

За словами С.Злидня, платоспроможний попит на ринку є, він просто вичікує в надії придбати вигідніше.

За прогнозами АФНУ, ситуація на ринку нерухомості залежить від подальшого розвитку геополітичної та економічної ситуації в Україні, а також тривалості військового протистояння агресії на сході країни. Однак, якщо говорити про продаж, то тут, найімовірінше, ситуація буде стабільно песимістичною, хоча темпи зниження падають, і це вже можна розцінювати як певний позитив.

За словами А.Пилипчука, очікується пожвавлення ринку оренди соціального житла у 2015 році Ціни оренди при цьому зростуть, але незначно, у зв'язку зі зростанням попиту і витрат на утримання нерухомості.

В АФНУ відзначають, що зміцнення нацвалюти в першому кварталі 2015 року сприяло сплеску ділової активності наприкінці березня-квітні на вторинному ринку. На первинному ринку ситуація аналогічна 2014 року: інвестування на тлі недовіри до банківської системи, дедалі частіше купівля житла здійснюється для особистого користування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА