15:19 14.10.2014

Закон про форс-мажорні обставини в зоні АТО набуває чинності з 15 жовтня

2 хв читати
Закон про форс-мажорні обставини в зоні АТО набуває чинності з 15 жовтня

Закон "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції", ухвалений Верховною Радою на початку вересня, оприлюднено в газеті "Голос України" і набути чинності з 15 жовтня.

Згідно з ним, форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили) є: загроза війни, збройний конфлікт або серйозна загроза такого конфлікту, включаючи (але не обмежуючись цим) ворожі атаки, блокади, військове ембарго, дії іноземного ворога, загальна військова мобілізація, військові дії, оголошена та неоголошена війна, дії суспільного ворога, збурення, акти тероризму, диверсії, піратства, безлади.

Крім того, форс-мажорними обставинами також є вторгнення, блокада, революція, заколот, повстання, масові заворушення, введення комендантської години, експропріація, примусове вилучення, захоплення підприємств, реквізиція, громадська демонстрація, блокада, страйк, аварія, протиправні дії третіх осіб, пожежа, вибух, тривалі перерви в роботі транспорту.

Форс-мажором також вважаються регламентовані актами та рішеннями держорганів влади закриття морських проток, ембарго, заборона (обмеження) експорту/імпорту тощо, а також особливі погодні умови та стихійні лиха, а саме: епідемія, сильний шторм, циклон, ураган, торнадо, повінь, нагромадження снігу, ожеледь, град, заморозки, замерзання моря, портів, перевалів, землетрус, блискавка, пожежа, посуха, просідання і зсув ґрунту тощо.

Відповідно до закону, протягом терміну його дії єдиним достатнім документом, що підтверджує настання обставин непереборної сили (форс-мажору), що мали місце на території проведення АТО, і що є підставою для звільнення від відповідальності за невиконання зобов'язань, є сертифікат Торгово-промислової палати України, який видається протягом семи днів із дня звернення суб'єкта госпдіяльності.

При цьому наголошується, що сертифікат про форс-мажорні обставини для суб'єктів малого підприємництва видається безкоштовно.

Згідно із законом на період проведення АТО скасовується орендна плата за користування державним та комунальним майном суб'єктам господарювання, які здійснюють діяльність на території проведення антитерористичної операції.

На час проведення АТО також заборонено нараховувати пеню та/або штрафи на основну суму заборгованості за зобов'язаннями за кредитними договорами та договорами позики з 14 квітня 2014 громадянам України, які зареєстровані та постійно проживають або переселилися з населених пунктів, визначених у затвердженому Кабміном переліку, де проводилась АТО, а також юридичним та фізичним особам-підприємцям, які здійснюють (здійснювали) госпдіяльність на цій території.

Закон набуває чинності з дня, наступного за днем після опублікування (15 жовтня), і діє ще шість місяців після закінчення проведення АТО.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА