17:27 22.01.2013

У 94-ту річницю Злуки УНР і ЗУНР в Івано-Франківську говорили про пригноблення української мови та політичні переслідування

2 хв читати

В Івано-Франківську у вівторок біля пам'ятника Героям ЗУНР на вулиці Грюнвальдській відбулося урочисте віче, присвячене 94-й річниці проголошення Акта злуки (возз'єднання) Української народної республіки і Західно-Української народної республіки.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", на віче були присутні представники місцевих органів влади, колишні вояки ОУН-УПА, активісти політичних партій "Свобода", "Батьківщина", "УДАР", "Наша Україна", КУН.

Перед присутніми виступили заступник мера Івано-Франківська Михайло Верес, перший заступник голови Івано-Франківської облради Олександр Левицький, народні депутати Олександр Сич (фракція "Свободи") і Роман Чернега (фракція "УДАР"), голови Братства ОУН-УПА Карпатського краю Фотій Володимирський і Всеукраїнського братства ОУН-УПА Богдан Борович.

"Нині справжні українські діячі перебувають в опозиції і позбавлені можливості працювати на благо України. Нині в Україні відбувається пригнічення української мови, наступ на українську історію, традиції, культуру. Важко було навіть уявити, що в Україні, незважаючи на те, що вона має всі атрибути своєї незалежності, ми матимемо політичні переслідування лідерів опозиції - Тимошенко, Луценка, інших патріотично налаштованих людей", - сказав у своєму виступі О.Левицький.

"У двадцятому сторіччі, коли було проголошено Акт злуки, українці були роз'єднані територіально. Сьогодні, до превеликий жаль, українці і далі роз'єднані, але духовно-ментально. Чинний режим не робить нічого для духовного єднання - і національного, і державного. І що швидше цей режим буде повалено, то краще буде і для нації, і для держави. Бо що довше він існує, то більше підриває і наші національні основи, і більше загрожує нашій державній цілісності", - вважає О.Сич.

На віче вшанували хвилиною мовчання пам'ять багаторічного голови Всеукраїнського братства ОУН-УПА Михайла Зеленчука.

У вівторок в Івано-Франківську в Держархіві відкрилася документальна виставка до Дня соборності та свободи. На вечір заплановано смолоскипну ходу представників міськорганізації ВО "Свобода", а представники громадської організації "Молоді регіони" біля пам'ятника Героям ЗУНР проведуть акцію "Україна єдина і неподільна".

Урочиста академія до Дня соборності та свободи відбулася в Івано-Франківському облмуздрамтеатрі в понеділок.

Як повідомлялося, 22 січня в Україні відзначають День соборності та свободи.

22 січня 1919 року на Софійській площі Києва було оголошено Акт злуки (возз'єднання) УНР і ЗУНР. На його підставі ЗУНР входила до УНР як західної області УНР. Однак, внаслідок складної міжнародної та внутрішньої ситуації, возз'єднання українських держав не було втілено в життя, їхні адміністративні органи продовжували діяти незалежно.

В Україні громадськість вперше широко відзначила день возз'єднання УНР і ЗУНР 22 січня 1990 року, коли люди утворили багатокілометрові живі ланцюги між містами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА