13:52 29.11.2012

Підписання угоди щодо будівництва LNG-термінала мало відбуватися у супроводі СБУ - бютівець Сенченко

2 хв читати

В опозиції заявляють, що під час підписання угоди з будівництва LNG-термінала було порушено процедуру, оскільки такі договори мають підписуватися у супроводі Служби безпеки України.

"Існує процедура в країні: жодну угоду, жоден контракт, навіть тимчасову угоду за участю органів влади не може бути підписано без супроводу Служби безпеки України", - заявив народний депутат VI скликання (фракція "БЮТ-Батьківщина") Андрій Сенченко під час круглого столу в Києві в четвер.

"Виникає запитання... сьогодні ті люди, які сидять на корупційних потоках, вважають, що необов'язково дотримуватися механізму? Чи СБУ зайнята боротьбою з інакодумцями настільки, що їм ніколи захищати інтереси держави?", - поцікавився він.

На думку депутата, те, що сталося з підписанням договору щодо будівництва LNG-термінала, є приниженням для України.

"Нині всі ставлять запитання, що буде з Каськівим, Бойком, Азаровим? Нічого не буде. Тому що це в череді подібних речей", - вважає А.Сенченко.

При цьому він наголосив, що те, що сталося, на його думку, лягає "в схему придбання вишок пана Бойка".

Депутат також вважає, що треба поставити запитання главі СБУ Ігорю Калініну: "Чому не дотримується процедура?".

Як повідомлялося, 26 листопада Держінвестпроект підписав угоду про співпрацю з компанією Gas Natural Fenosa (Іспанія) в рамках будівництва LNG-термінала в Одеській області.

З іспанської сторони документ підписав Джорді Сарда Бонвехі (Jordi Sarda Bonvehi), який раніше також фігурував як представник компанії Enegas (Іспанія), нібито зацікавленої в інвестуванні в український LNG-термінал.

Однак компанії Gas Natural Fenosa і Enegas заявили, що ніяких контрактів не підписували, а Джорді Сарда Бонвехі не є їхнім представником. Іспанські компанії додали, що не розглядають питання участі в консорціумі з будівництва LNG-термінала в Україні.

Як пояснив куратор Національного проекту "LNG-термінал" Віталій Дем'янюк, Джорді Сарда Бонвехі є професійним комерційним представником, працює в інтересах багатьох іспанських компаній.

"У цьому випадку Бонвехі технічно організовував візит представників Gas Natural в Україну й мав супроводжувати їх під час церемонії... Прибуття представників Gas Natural очікувалося в понеділок, проте вони так і не прилетіли до Києва. Зв'язавшись із Барселоною, він (Джорді Сарда Бонвехі - ІФ) вирішив, що може сам підписати угоду, підтвердивши повноваження пізніше... Однак потім сталося непорозуміння всередині Gas Natural, і з’ясувалося, що Бонвехі фактично перевищив повноваження", - резюмував В.Дем’янюк.

На його думку, непорозуміння з Gas Natural Fenosa суттєво не позначаться на реалізації проекту.

Об'єднана опозиція "Батьківщина" вимагає притягнути до відповідальності президента України Віктора Януковича, прем'єр-міністра Миколу Азарова та голову Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України (Держінвестпроект) Владислава Каськіва за угоду про співпрацю у рамках будівництва LNG-термінала з "невідомим іспанським інвестором".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НАЗК припиняє фінансування партії "Голос" через недостовірні дані у звітах на майже 5 млн грн

Кулеба переконаний, що приєднання України до ЄС призведе до низки неочікуваних і позитивних наслідків для всього континенту та світу

ЄСПЛ одноголосно визнав застосування законодавства РФ в окупованому Криму незаконним - рішення

Президент Євроради назвав історичним моментом початок переговорів про вступ України та Молдови до ЄС

Країни Люблінського трикутника покладають на РФ відповідальність за економічну кризу на аграрних ринках

Президентка Єврокомісії: Бажаю Україні та Молдові успішного початку переговорів про вступ

Єрмак і Салліван обговорили підготовку до Саміту НАТО у Вашингтоні

Трамп у разі перемоги на виборах може припинити військову допомогу Україні, якщо вона не піде на мирні переговори з РФ - ЗМІ

Кулеба назвав три кроки до повноправного членства України у ЄС

РФ намагається переформатувати свідомість молодого покоління в Криму - Чубаров

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА