16:26 05.09.2014

Реалізацію LNG-проекту гальмує відсутність політичного рішення - глава Держінвестпроекту

2 хв читати

Реалізацію проекту із використання LNG-термінала в Україні гальмує відсутність політичного рішення, вважає глава Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Сергій Євтушенко.

"Політичне рішення - його немає... Кабінет Міністрів оцінює всі ризики "за" і "проти". Ми узгоджуємо проект розпорядження, який визначає організаційну та правову модель подальших кроків і ми шукаємо джерело фінансування", - сказав С. Євтушенко журналістам під час Міжнародного економічного форуму "Інвестиції. Інновації. Харківські ініціативи" у п'ятницю.

За його словами, для реалізації проекту плавучого LNG-термінала потужністю до 5 млрд куб. на рік необхідно близько EUR50-55 млн капітальних інвестицій.

"Ми відмовилися від ідеї наземного термінала. Це буде оренда корабля-газифікатора. Це найшвидше, найдешевше технічне рішення... Ця схема почне працювати через 9-12 місяців після ухвалення політичного рішення Кабінету Міністрів - відповідного нормативного акта, виділення коштів, тому що корабель потрібно зафрахтувати, потрібні кошти на переобладнання термінала плюс приєднання цього майданчика до газотранспортної системи України... Я вважаю, що капітальні інвестиції в цей проект, які не перевищать 50-55 млн євро просто копійки для газового ринку", - сказав С. Євтушенко.

За його словами, реалізація проекту надасть можливість зекономити $500-800 млн на рік.

"Якщо брати за основу ціну $485, то при купівлі газу з Європи можна заощадити до півмільярда доларів року, а якщо уряду України вдасться домовитися з урядом США про продаж газу, то понад 800 млн", - сказав С. Євтушенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА