19:43 28.04.2023

Загальна кількість медиків в Україні у 2022 році знизилася на 14% - УЦОЗ

2 хв читати
Загальна кількість медиків в Україні у 2022 році знизилася на 14% - УЦОЗ

Загальна кількість медиків - лікарів, середнього та молодшого медперсоналу в Україні у 2022 році знизилася на 14%, як порівняти з 2021 роком, свідчать дані Українського центру охорони здоров'я (УЦОЗ) за результатами дослідження "Медицина під час війни: вплив повномасштабного вторгнення Росії на систему охорони здоров'я України".

Згідно з ними, найбільше скоротилася кількість молодшого медперсоналу, яка знизилася на 16,5%, як порівняти з довоєнним рівнем.

"Очікувано, що кількість медичних працівників зменшилася в регіонах, де тривають активні бойові дії, або на тимчасово окупованих РФ територіях", - повідомляють у пресрелізі УЦОЗ.

Водночас наголошується, що на тлі скорочення кількості медперсоналу в прифронтових і на деокупованих територіях помітного припливу медичних працівників у тилових регіонах не відбулося, крім Полтавської області, де дещо збільшилася кількість лікарів.

"Такі тенденції можуть свідчити про масштаби міграції медиків за кордон", - зазначили в УЦОЗ.

Водночас, посилаючись на відповідь Міністерства охорони здоров'я Польщі на запит УЦОЗ щодо кількості медиків, які отримали дозвіл на роботу за фахом у Польщі у 2022 році, центр наводить дані, що станом на кінець лютого 2023 року в Польщі працевлаштувалися трохи більш як 2300 лікарів і понад 1060 медсестер і санітарок за умови наявності майже 1,8 млн зареєстрованих у Польщі, згідно з офіційними даними, українських біженців.

"Оскільки Польща прийняла найбільшу кількість українців, очікувано, що й потік медиків відповідатиме подібним масштабам. Але в Польщі працевлаштувалися менше ніж 1% від довоєнної кількості українських медиків", - констатують в УЦОЗ.

Водночас уточнюється, що аналіз проведено з використанням даних Національної служби здоров'я України (НСЗУ), які враховують лише тих медиків, які працювали в законтрактованих із нею медзакладах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА