12:47 21.04.2023

Інститут ім. Філатова отримав як гуманітарну допомогу препарат для лікування внутрішньоочної злоякісної пухлини у дітей

2 хв читати

Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім. В. П. Філатова Національної академії медичних наук України (Одеса) отримав як гуманітарну допомогу препарат мелфалан для лікування ретинобластоми - внутрішньоочних злоякісних пухлин у дітей.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в клініці, препарат застосовують для лікування захворювання за власною розробленою медиками інституту методикою комбінованої поліхіміотерапії, що передбачає введення ліків безпосередньо в пухлину в поєднанні із загальною поліхіміотерапією. Застосування такого методу дає змогу зберегти уражене пухлиною око і навіть зір у 80% випадків, зокрема за 3-4 стадії ретинобластоми.

Як препарат для внутрішньоочних ін'єкцій застосовується препарат мелфалан, який випускає фармкомпанія Aspen Pharmacare Holdings Limited.

"На жаль, останнім часом закупити мелфалан для ін'єкцій в Україні було неможливо. Інститут вжив активних дій для того, щоб отримати ліки", - повідомили в інституті.

Отримання ліків стало можливим завдяки зусиллям керівника служби патронату МЗС України Ольги Нікітченко, посла України в ПАР Любові Абравітової, а також старшого виконавчого директора Aspen Group Ставроса Ніколау за підтримки БФ We stand with Ukraine.

"Препарат доставили в Інститут Філатова. І буквально наступного дня перший пацієнт отримав лікування, що дає змогу зберегти йому зір і життя", - повідомили в клініці.

Ретинобластома - внутрішньоочна високозлоякісна пухлина сітківки, що розвивається здебільшого у дітей перших двох років життя і становить 89,3-98,2% усіх внутрішньоочних новоутворень у дітей. Рівень захворюваності на ретинобластому у світі становить нині 1 випадок на 10-15 тисяч новонароджених.

У зв'язку з безсимптомним перебігом захворювання більшість дітей (85-86%) потрапляє до клінік із пізньою стадією ретинобластоми, раніше і дотепер у багатьох клініках єдиним способом збереження життя дитині вважали видалення пухлини разом з оком.

Ретинобластому в Україні лікують у відділі офтальмопатології дитячого віку ДУ "Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім. В.П.Філатова НАМН України". За останні роки в клініці проліковано близько 300 дітей із ретинобластомою віком від трьох місяців до восьми років. Одній дитині роблять від 3 до 20 ін'єкцій залежно від стадії захворювання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА