14:11 29.11.2021

Штаму COVID-19 "омікрон" в Україні поки що не виявлено - Ляшко

2 хв читати
Штаму COVID-19 "омікрон" в Україні поки що не виявлено - Ляшко

Нового штаму коронавірусної хвороби "омікрон" поки що не виявлено на території України, але всі не-"дельта" зразки підлягатимуть обов'язковому повногеномному секвенуванню, повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

"Наразі в Україні діє система моніторингу поширення штамів COVID-19. На рівні областей існує певний резерв ПЛР-тест-систем для визначення штаму "дельта". Усі не-"дельта" зразки підлягатимуть обов'язковому повногеномному секвенуванню. На сьогодні штаму "омікрон" "не виявлено на території України", - сказав він на брифінгу в понеділок.

Міністр повідомив, що уряд уже ухвалив рішення про виділення додаткових 67,5 млн грн на закупівлю додаткової кількості тест-систем визначення штаму "дельта".

Він нагадав, що в країні діє система направлення на секвенування зразків так званих кластерів - районів, де спостерігаються значні сплески захворюваності від людей, які повернулися із-за кордону, та від осіб, які мають атиповий перебіг коронавірусної хвороби.

"Це дає змогу доцільніше використовувати лабораторні потужності для виявлення нових штамів", - сказав Ляшко.

"Україна впровадила геномний нагляд відповідно до рекомендацій ВООЗ (Всесвітньої організації охорони здоров'я). З вересня 2021 року країна вже має потужності для повногеномного секвенування, яке дає змогу повністю розшифрувати геном будь-якого патогену і дає змогу, зокрема, здійснювати нагляд за всіма штамами коронавірусу, які циркулюють у країні. У середньому за тиждень секвенуються приблизно 80-100 зразків", - сказав міністр.

Ляшко зазначив, що наразі невідомо, чи викликає штам "омікрон" тяжчий перебіг коронавірусної хвороби. Водночас зростання кількості госпіталізацій у Південно-Африканській Республіці, яке пояснюють новим штамом, може бути пов'язане зі збільшенням загальної кількості інфікованих людей, а для розуміння особливостей перебігу хвороби після інфікування "омікроном" необхідно від декількох днів до декількох тижнів.

Глава МОЗ додав, що на сьогодні в Україні використовують ПЛР-тест-системи, які використовують щонайменше дві мішені під час виявлення вірусу, чутливість та специфічність тест-систем не має бути знижена.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Петиція до Кабміну із закликом не забороняти сервіс Tabletki.ua набрала 25 тис. голосів

Вакцин від сказу в Україні достатньо, але можна очікувати зростання захворюваності - Кузін

До безоплатного зубопротезування для військовослужбовців і ветеранів можуть приєднатися ще 38 клінік

Мобільні медбригади ТЧХУ за місяць надали допомогу понад 2100 жителям віддалених місць Черкаської області

AstraZeneca вилучає з обігу вакцину проти COVID-19

В Україні не зафіксовано жодного випадку несприятливих наслідків після вакцинації проти COVID-19 - Кузін

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА