14:56 01.04.2021

Вакцина від раку головного мозку пройшла першу стадію клінічних випробувань у ФРН

2 хв читати
Вакцина від раку головного мозку пройшла першу стадію клінічних випробувань у ФРН

Першу фазу клінічних випробувань вакцини проти одного з найважчих для лікування різновидів раку - гліоми (пухлини головного мозку), проведено в Німеччині, повідомляє видання "Наука з перших рук".

Вакцину створено на основі фрагмента зміненого білка IDH1, який бере участь у синтезі трикарбонових кислот. Мутація в гені, що кодує цей білок, зустрічається приблизно у 75% хворих і специфічна саме для гліом - вона не зустрічається у здорових тканинах і, ба більше, відповідальна за їхній розвиток.

"Однак імунна система може розпізнати мутантний білок IDH1 як чужорідний, і відповідна вакцина дає змогу вирішити проблему в корені, запускаючи специфічну відповідь Т-хелперів, що належать до Т-лімфоцитів", - ідеться в повідомленні.

Вакцину було створено ще декілька років тому, доклінічні випробування на лабораторних мишах показали, що вона здатна зупинити зростання ракових клітин із цією характерною мутацією.

У першій фазі клінічних випробувань брали участь 32 пацієнти із злоякісними астроцитомами (гліальними пухлинами головного мозку), ракові клітини яких несли мутацію IDH1.

На додаток до стандартного лікування (променевої і/або хіміотерапії темозоломідом) вони отримували пептидну вакцину IDH1-vac. Більшість учасників пройшли весь курс із восьми щеплень.

Серйозних побічних ефектів не було зафіксовано ні у кого з випробовуваних, водночас у 93% хворих імунна система специфічно відреагувала на вакцинний пептид.

У 12 пацієнтів спостерігалося "набухання" пухлини, зумовлене реакціями Т-лімфоцитів, а в крові було виявлено багато Т-хелперів із рецепторами до вакцинного пептиду.

"Іншими словами, у цих хворих активовані імунні клітини успішно проникли й активно працювали в пухлинній тканині. У 82% пацієнтів зі специфічною імунною відповіддю на вакцинацію пухлина не прогресувала протягом трьох років", - ідеться в публікації.

Зазначається, що поки що немає порівняння з контрольною групою, проте безпека та імуногенність вакцини були доведені настільки переконливо, що випробування будуть продовжені. Вакцину припускають використовувати в комбінації з імунотерапевтичним препаратом, який допомагає імунним клітинам боротися з пухлиною.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві

Усі бюро судмедекспертизи до середини 2024 року увійдуть до єдиної національної системи під управлінням МОЗ - Кузін

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

Волонтери ТЧХУ Житомирщини зустріли 51-й евакуаційний поїзд із Донецької області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА