20:36 28.01.2020

Новий законопроект про протидію незаконному обігу наркотиків встановить репресивну політику щодо знеболення

3 хв читати
Новий законопроект про протидію незаконному обігу наркотиків встановить репресивну політику щодо знеболення

Деякі громадські активісти та експерти занепокоєні законопроектом №2784 щодо протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживання ними, вважають його основою для встановлення в Україні репресивної політики стосовно і наркозалежних людей, і пацієнтів, що потребують знеболення.

Таку думку активісти та експерти висловили на прес-конференції в Києві у вівторок під час обговорення проекту закону, який зареєстрували дев'ять депутатів фракції "Слуга народу" 17 січня.

Так, за словами директора Центру психічного здоров'я і моніторингу наркотиків та алкоголю Міністерства охорони здоров'я України Сергія Шума, у разі ухвалення законопроекту фактично будь-яку людину з наркозалежністю можна буде відправити на примусове лікування, а будь-якого громадянина - на примусовий медогляд або притягнути до кримінальної відповідальності "за пропаганду наркотичних засобів".

Шум зазначив, що нині в Україні немає діагнозу "наркоманія", яким оперують автори законопроекту, а все, що пов'язано із вживанням психоактивних речовин, є складовою розладів психіки та поведінки і стосується психіатрії.

"У самому обґрунтуванні необхідності ухвалення цього законопроекту містяться неправдиві дані, пояснювальна записка посилається на неіснуючий документ, який нібито вийшов із нашого моніторингового центру. Законопроект підміняє поняття і надає широке поле для репресій", - сказав директор центру.

У свою чергу експерт з наркополітики, консультант програми "Громадське здоров'я" Міжнародного фонду "Відродження" Олена Коваль зазначила, що в разі ухвалення законопроекту тяжкохворим пацієнтам буде ще важче отримати сильнодійні знеболювальні лікарські засоби.

"Законопроект обмежує метод виписування рецептів і відпуску знеболювальних препаратів з аптек, створює перешкоди для отримання пацієнтами повної та вичерпної інформації про лікарські засоби, тому що будь-яку інформацію щодо знеболення можна назвати "пропагандою", - сказала вона.

Зі свого боку представник Всеукраїнського об'єднання людей з наркозалежністю Артем Осипян зазначив, що примусове лікування наркозалежних людей є неефективним, як і репресивна наркополітика загалом.

"Серед наркозалежних, яких лікували примусово, високий рівень рецидивів вживання, передозувань, смертності. Це не той підхід, який використовують у цивілізованому світі. Разом із санкціями за ухилення від медичного огляду особою, що не вчинила жодного правопорушення, примусове лікування - це порушення базових прав людини, до числа яких входить добровільність будь-яких медичних процедур. А санкції для батьків за ухилення від медичного огляду дітей, які пропонують встановити автори законопроекту, взагалі призведуть до того, що боротися з наркозалежністю серед неповнолітніх стане ще складніше", - сказав він.

Зі свого боку голова координаційної ради БФ "100% життя" Дмитро Шерембей наголосив, що законопроект у разі ухвалення "не залишить вибору пацієнтам".

"Наша організація в Україні протягом 18 років послідовно виступала за розширення доступу до лікування для всіх категорій пацієнтів. Ми не чекали такого зухвалого наступу на права людей: і тих, хто потребує паліативної допомоги, і людей, що вживають наркотики. У авторів законопроекту, я думаю, є доступ до потрібних препаратів, яких немає в інших пацієнтів", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА