14:19 02.08.2019

Держаудитслужба пропонує МОЗ карати міжнародні організації за недотримання графіка постачання препаратів

2 хв читати
Держаудитслужба пропонує МОЗ карати міжнародні організації за недотримання графіка постачання препаратів

Державна аудиторська служба (Держаудитслужба) України провела фінансовий аудит виконання бюджетної програми "Забезпечення медичних заходів окремих державних програм і комплексних заходів програмного характеру" за період з 1 січня 2015 року по 31 грудня 2018 року.

Згідно зі звітом, оприлюдненим Держаудитслужбою на сайті, йдеться про централізовані закупівлі лікзасобів через міжнародні закупівельні організації, зокрема Програми розвитку ООН в Україні (ПРООН), Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та представництва британського закупівельного агентства Crown Agents в Україні.

Як зазначено у звіті, МОЗ за рахунок коштів держбюджету здійснює закупівлю лікзасобів і медвиробів за 40 напрямами, що покриває 45% потреби. За зазначений період відомство уклало 13 договорів на закупівлю фармпродукції на загальну суму 18 млрд грн. Станом на 1 січня 2019 року поставлено ліків на суму 10,8 млрд грн.

Держаудитслужба зазначає: МОЗ протягом 2015-2018 рр. не забезпечував ефективної організації закупівлі лікзасобів і медвиробів, розподіл їх між регіонами. Зокрема, нову форму збору інформації, яка містить абсолютну, фактичну та профінансовану потребу в препаратах, міністерство впровадило лише у 2018 році. До цього постачання здійснювалися нерівномірно, що призвело до утворення значних залишків деяких препаратів.

Крім того, в договорах, укладених із міжнародними організаціями в 2015 році та з Crown Agents у 2016-2018 рр., відсутні умови щодо термінів постачання продукції, а в договорах із ПРООН та ЮНІСЕФ 2016-2018 рр. такий термін визначено у 12-18 місяців.

З метою підвищення ефективності використання бюджетних коштів Держаудитслужба запропонувала Міністерству охорони здоров'я внести зміни до договорів із міжнародними організаціями та застосовувати санкції до постачальників у разі прострочення графіка постачання препаратів.

Крім того, пропонується вилучити з напрямів закупівель фармпродукцію, обсяги фінансування за якими незначні, та перерозподілити кошти між місцевими бюджетами, а закупівлю ендопротезів доручити закладам охорони здоров'я. У майбутньому внести ці напрями у вартість медичної послуги, яку закуповуватиме Національна служба здоров'я.

Пропонується також припинити централізовану закупівлю імуносупресивних препаратів, внісши їх до Державної програми відшкодування вартості лікзасобів, а також розглянути питання закупівлі вакцин БЦЖ у розфасовках по 10 доз.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА