15:31 03.01.2019

Проблеми сурогатного материнства в Україні залишаються закритою темою для держорганів - думка

3 хв читати
Проблеми сурогатного материнства в Україні залишаються закритою темою для держорганів - думка

 Проблеми сурогатного материнства залишаються закритою темою для державних органів, відсутність належного правового контролю залишається головного проблемою, вважає президент Асоціації підприємств із організаційно-правового супроводу програм допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ) адвокат Сергій Антонов.

"Головні проблемні питання - відсутність належного правового регулювання та державного контролю. Особливо це проявилося після чергового "сурогатного скандалу". Кілька років мораторію на перевірки в медустановах фактично спровокували абсолютний правовий нігілізм, порушення професійних і етичних канонів з боку деяких клінік репродуктивної медицини", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами адвоката, проблеми сурогатного материнства в Україні "залишаються закритою темою для державних органів, які їх і далі не помічають".

Водночас С.Антонов наголосив на активізації "депутатів-популістів, які запропонували найлегший варіант законотворчості - просто заборонити, причому ввести заборону не лише на сурогатні програми для іноземців в Україні, а й взагалі на ДРТ для них".

За словами експерта, після низки гучних скандалів "складно оцінювати динаміку розвитку сурогатного материнства в Україні", однак розвиток цих програм може призупинитися.

"Нараі говорити про динаміку складно, оскільки ринок після публічних скандалів і перевірок знову повернувся в "темну зону", а багато іноземних клієнтів з літа 2018 року вирішили почекати, доки депутати розглянуть подані законопроекти, що змінюють провове регулювання у цій сфері. Можливо, показники за програмами сурогатного материнства 2018 року виявляться значно нижчими, ніж у 2017 році", - вважає він.

На думку С.Антонова, ініціативи законодавців про повну або часткову заборону сурогатного материнства для іноземців можуть відштовхнути від України багатьох потенційних клієнтів.

"Уже зараз багато іноземців надають перевагу Грузії, де і ціни нижчі, і все більш" прозоро "у правовому полі", - резюмував президент Асоціації підприємств із організаційно-правового супроводу програм ДРТ.

Як повідомлялося, влітку 2018 року генеральний прокурор Юрій Луценко закликав Верховну Раду і Міністерство охорони здоров'я врегулювати питання сурогатного материнства в Україні в зв'язку з випадками злочинів у цій сфері. За словами генпрокурора, проблема протиправного використання жінок з малозабезпечених сімей для сурогатного материнства набрала обертів в Україні після ухвалення владою Індії рішення про заборону комерційного сурогатного материнства.

Ю.Луценко розповів, що в 2010 році громадянин Молдови, який одночасно є громадянином Німеччини, організував на території України діяльність медичного центру "БіоТехКом" (BioTexCom), що спеціалізується на наданні послуг у сфері репродуктивної медицини. У 2011 році пацієнтами цієї клініки стала подружня пара з Італії, якій за EUR30 тис. клініка мала допомогти з проблемою бездітності. Він наголосив, що на момент запліднення потенційні батьки не перебували на території України і не надали свого біоматеріалу для необхідних медичних маніпуляцій. У жовтні 2011 року італійці вивезли народжену дитину в Італію, проте факт незаконного походження дитини і відсутність її генетичного зв'язку з цією подружньою парою виявили правоохоронці Італії. Немовля в Італії перевели до дитячого будинку, а подружжя притягнуто до відповідальності за законами цієї країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА