18:10 23.11.2018

МОЗ України планує до кінця 2018 року оголосити конкурс на голову Національного закупівельного агентства

2 хв читати
МОЗ України планує до кінця 2018 року оголосити конкурс на голову Національного закупівельного агентства

Міністерство охорони здоров'я України планує до кінця 2018 року оголосити конкурс на заміщення вакантної посади голови Національного закупівельного агентства - державного підприємства "Медичні закупівлі України" (МОЗ), повідомила заступник міністра охорони здоров'я Ольга Стефанишина.

"У нас є в. о. керівника МОЗ, який має запустити роботу агентства й оголосити конкурси. Ми плануємо, що до кінця року буде оголошено відкритий конкурс. Наразі на посаду в. о. директора призначено Віктора Нестулю з громадської організації Transparency International, який кілька місяців працював із нами, розробляв запуск агентства. Він погодився тимчасово очолити МОЗ до проведення відкритого конкурсу", - сказала вона в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

О.Стефанишина повідомила, що МОЗ планує залучити до конкурсу міжнародні та громадські організації, щоб забезпечити його прозорість.

Вона також зазначила, що забезпечити антикорупційні механізми в МОЗ допоможуть кілька факторів. Зокрема, наглядова рада національного закупника, що складається з представників міжнародних антикорупційних організацій, а також досить високі зарплати.

"Я переконана, що люди, які займаються закупівлями, повинні мати зарплати, що забезпечують їм нормальний рівень життя, і вони не будуть змушені шукати додатковий заробіток. Сподіваюся, що до цього агентства буде увага громадських організацій", - сказала вона.

Крім того, агентство проходитиме постійні аудити, в його структурі передбачено посаду, на якій людина стежитиме за дотриманням процедур.

"Ми сподіваємося, що це буде зовнішня людина, яка відслідковуватиме, чи немає якихось порушень, а також даватиме рекомендації щодо їхнього усунення", - сказала вона.

Як повідомлялося, Міністерство охорони здоров'я зареєструвало ДП "Медичні закупівлі України" (МОЗ), яке отримає статус централізованої закупівельної організації. МОЗ поступово перейматиме практики закупівель ліків у міжнародних організацій і з 2020 року зможе повноцінно здійснювати закупівлі за кошти держбюджету. Національне закупівельне агентство розпочне свою пілотну роботу з придбання медикаментів і медвиробів для виконання програми Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

У серпні 2017 року Кабмін затвердив концепцію реформування системи закупівель лікарських засобів, що передбачає створення Національного закупівельного агентства, яке здійснюватиме закупівлю препаратів і виробів медичного призначення (ВМП) на національному та місцевому рівнях.

Наразі міжнародні організації - Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), Програма розвитку ООН (ПРООН, UNDP) і британське закупівельне агентство Crown Agents, які в 2015 році Україна залучила для закупівлі медичних товарів і препаратів, - займаються забезпеченням 40 державних програм (близько 500 медикаментів і 700 виробів медпризначення).


Повний текст інтерв'ю О.Стефанишиної читайте на головній сторінці агентства "Інтерфакс-Україна"

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА