15:43 27.07.2018

Україна зможе закуповувати більше інноваційних препаратів від гепатиту С

3 хв читати
Україна зможе закуповувати більше інноваційних препаратів від гепатиту С

Міністерство охорони здоров'я України має намір із 2019 роки скоротити частку інтерферонів у закупівлях за кошти держбюджету лікарських засобів для лікування гепатитів на користь інноваційних препаратів для лікування гепатиту С, повідомила в.о. міністра Уляна Супрун.

"У 2018 році в закупівлях ліків для лікування гепатиту інтерферони становлять близько 50%, 50% - нові препарати. З наступного року ми скоротимо частку інтерферонів і будемо закуповувати набагато більше нових препаратів. Нам потрібно більше препаратів для лікування гепатиту С, ніж гепатиту В", - сказав вона на прес-конференції в Києві в п'ятницю.

У.Супрун уточнила, що йдеться про закупівлю генеричних препаратів для двох видів терапії - софорсбувір/ледіпасвір і софосбувір/велтапасвір.

При цьому вона додала, що компанія-виробник оригінального препарату надала глобальну ліцензію низці генеричних компаній на виробництво препарату, зокрема для України.

Таким чином, вартість курсу лікування гепатиту С буде знижено з $1000-1300 до близько $89 на одного пацієнта.

У 2018 році лікування новим препаратом за рахунок держбюджету отримають 6 тис. пацієнтів, що мають коінфекцію. У 2019 року МОЗ планує забезпечити інноваційним лікуванням близько 50 тис. пацієнтів, охопивши, таким чином, практично всіх пацієнтів з гепатитом С.

"Усіх пацієнтів із гепатитом С, які очікують лікування в черзі, будуть вилікувані до кінця 2019 року", - сказала У.Супрун.

У свою чергу, голова координаційної ради благодійної організації "100 відсотків життя" Дмитро Шерембей наголосив, що, завдяки розширенню глобальної ліцензії на Україну пацієнти зможуть купувати генеричні препарати в аптечній мережі за ціною близько $100 за курс.

"Два роки тривали переговори на різному рівні. Ми дуже раді, що компанія-оригінатор зробила крок назустріч Україні. Зниження з $1000 до $100 - колосальне зниження, для нас важливо домогтися ціни, яку може собі дозволити сімейний бюджет", - сказав він.

Водночас директор Центру громадського здоров'я Володимир Курпіта сказав, що в разі зацікавленості вітчизняні фармвиробники могли б отримати таку ліцензію на виробництво від компанії-оригінатора, діючи в рамках міжнародних норм, "щоб цей патент зайшов офіційно".

"Для компанії-оригінатора найбільший ризик виникає в тому, щоб це було легально, щоб це не видавалося крадіжкою патенту", - сказав він.

При цьому У.Супрун наголосила, що для отримання такої ліцензії український фармвиробник повинен мати прекваліфікацію ВООЗ.

"Фактично ніхто з українських виробників не має такої прекваліфікації. Ми б дуже хотіли, щоб вони отримували прекваліфікацію. Ми б хотіли купувати препарати в українських виробників", - сказала вона.

Як повідомлялося, МОЗ розробило стратегію профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів (ВГ) "В" і "С" до 2030 року, що передбачає, зокрема, забезпечення належного державного фінансування і фінансування за рахунок коштів місцевих бюджетів заходів із профілактики, діагностики та лікування гепатитів, вдосконалення механізмів планування потреби в препаратах, проведення переговорів із фармвиробниками щодо зниження цін на ліки, а також заходів, спрямованих на заохочення реєстрації в Україні генериків.

Згідно з текстом проекту, в Україні до 5% населення інфіковані вірусним гепатитом С і 1-2,5% - вірусним гепатитом В.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА