12:43 27.07.2018

МОЗ розробив стратегію боротьби з вірусними гепатитами до 2030 року

2 хв читати
МОЗ розробив стратегію боротьби з вірусними гепатитами до 2030 року

Міністерство охорони здоров'я України розробило стратегію профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів (ВГ) В і С до 2030 року.

Відповідний проект розпорядження Кабінету Міністрів України про затвердження стратегії, яка передбачає низку заходів щодо вдосконалення системи керівництва, управління і фінансування протидії ВГ, розробку ефективної системи епідспостереження, а також ефективних механізмів зниження захворюваності, оприлюднено на сайті МОЗ для громадського обговорення.

Побудова системи належного керівництва, управління і фінансування протидії захворюваності передбачає вдосконалення механізмів координації та співробітництва між усіма учасниками процесу, зокрема державного та приватного секторів, а також неурядових організацій.

Одним із завдань також є забезпечення належного державного фінансування і фінансування за рахунок коштів місцевих бюджетів заходів із профілактики, діагностики та лікування гепатитів, удосконалення механізмів планування потреби в препаратах, проведення переговорів із фармвиробниками щодо зниження цін на лікзасоби, а також заходів, спрямованих на заохочення реєстрації в Україна генериків.

Проект документа передбачає підвищення рівня охоплення вакцинації від гепатиту В дітей згідно з календарем щеплень, а також медичних працівників, найбільш схильних до ризику інфікування.

Крім того, в рамках протидії інфікуванню планується поліпшити стан оснащення установ медвиробами та витратними матеріалами для дезінфекції та стерилізації, вдосконалити систему утилізації використаного ін'єкційного інструменту, а також системи інфекційного контролю в закладах побутового обслуговування, де можливий контакт із кров'ю.

Удосконалення системи діагностики та лікування передбачає також розробку рекомендацій щодо визначення категорій осіб, які підлягають обов'язковому тестуванню на інфікування ВГ, розширення охоплення послугами скринінгу і лікування.

Автори проекту стратегії також передбачили в рамках боротьби з захворюванням створення ефективної системи епідспостереження, підвищення рівня інформованості населення щодо проблем ВГ, а також рівня знань медпрацівників щодо сучасних підходів до профілактики, діагностики та лікування.

Згідно з текстом проекту, в Україні до 5% населення інфіковані ВГ С і 1-2,5% - ВГ В. Більшість інфікованих не знають про свій статус і, відповідно, не отримують необхідних для лікування препаратів. При цьому низка факторів, таких як низький рівень вакцинації від гепатиту В, недостатній рівень фінансування профілактики, діагностики та лікування, застаріла система інфекційного контролю в закладах охорони здоров'я, неналежне застосування компонентів донорської крові сприяють новим випадкам інфікування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА