14:47 13.04.2018

МОЗ сподівається на активне укладення медзакладами договорів із НСЗУ

2 хв читати
МОЗ сподівається на активне укладення медзакладами договорів із НСЗУ

 Міністерство охорони здоров'я України сподівається, що медзаклади влітку активно укладатимуть угоди з Національною службою здоров'я України (НСЗУ).

"І медичні заклади, і НСЗУ активно готуються, і ми сподіваємося, що влітку у нас будуть договори. Вже створено робочу групу між НСЗУ, Мінфіном і Держказначейством. Вона розпочала опрацювання всіх необхідних процесів, щоб пішла оплата, ми активно рухаємося", - сказав заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк на брифінгу в Києві в п'ятницю.

Відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс-Україна", він зазначив, що для реалізації реформи фінансування системи охорони здоров'я потрібна не лише готовність НСЗУ, а й готовність медзакладів.

"Процес має дві сторони: не лише має бути готовність з боку НСЗУ, а й з боку медзакладу, оскільки є вимоги, які він має виконати", - сказав він.

П.Ковтонюк нагадав, що серед цих вимог насамперед є вимога "бути в автономному статусі: бути комунальним некомерційним підприємством, працювати в електронній системі (eHealth), виконувати низку сервісних умов, наприклад, можливість записатися на прийом до лікаря по телефону".

Коментуючи проблеми, виявлені за два тижні кампанії з підписання декларацій із лікарями, заступник міністра назвав основні: вимога деяких медзакладів підписувати декларації згідно з місцем реєстрації (прописки), очікування медзакладів отримання декларацій у паперовому вигляді.

"Деякі клініки очікують, що їм привезуть паперові декларації. Є сигнали, що хтось продає бланки декларацій... Паперових бланків декларацій немає і не може бути. Бланк генерується самою системою лише після внесення до неї даних пацієнта", - сказав він.

Водночас заступник міністра заявив: "Немає такої проблеми, яка може пригальмувати реформу".

"Ми бачимо, що реформа розганяється і набирає обертів", - наголосив П.Ковтонюк.

Як повідомлялося, рішення про створення НСЗУ, яка реалізуватиме політику у сфері державних фінансових гарантій медобслуговування населення і виконуватиме функції національного замовника медичних послуг і лікарських засобів за програмою медичних гарантій, уряд ухвалив 27 грудня 2017 року.

У 2018 році підписання договорів між державними і комунальними медзакладами і НСЗУ планується здійснювати у два етапи. Перший етап передбачає підписання договорів не пізніше 1 червня (на період із 1 липня до 31 грудня), другий - не пізніше 1 вересня (на період з 1 жовтня до 31 грудня).

Укладення договорів із НСЗУ можливе лише з усіма комунальними медзакладами "первинки", які фінансуються за рахунок коштів медсубвенції з одного відповідного місцевого бюджету.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА