12:05 01.09.2023

"ДТЕК Тилігульська ВЕС" вийшла з БГ "ГарПоку" і почала продавати всю е/е на ринку

3 хв читати
"ДТЕК Тилігульська ВЕС" вийшла з БГ "ГарПоку" і почала продавати всю е/е на ринку

"ДТЕК Тилігульська вітроелектростанція" з 1 вересня вийшла з балансувальної групи (БГ) "Гарантованого покупця" і почала продаж усієї електроенергії на ринку, повідомив енергохолдинг ДТЕК.

"Частина вітротурбін Тилігульської ВЕС уже з початку літа працює на ринкових умовах. Наразі цінова кон'юнктура на ринку дає змогу своєчасно отримувати необхідний обсяг коштів для підтримання стабільної роботи станції в опалювальний сезон і розрахунків із кредиторами", - процитовано в повідомленні на сайті ДТЕК генерального директора ДТЕК ВДЕ Олександра Селищева в п'ятницю.

За його словами, саме тому компанія вирішила повністю продавати електроенергію цієї ВЕС на ринку.

Водночас Селищев висловив сподівання, що держава вирішить проблеми вже накопичених боргів перед галуззю ВДЕ.

У компанії пояснили, що продаж електроенергії цієї ВЕС здійснюватиметься через трейдингову компанію холдингу "Д.Трейдінг".

Там вказали, що "ДТЕК ВДЕ" використовує можливість, надану державою усім учасникам сектору відновлюваної енергетики щодо самостійного продажу е/е на ринку. У компанії зазначили, що певна лібералізація на ньому, що відбулася з 1 липня з підвищенням цінових обмежень (прайс-кеп), дає змогу деяким компаніям ВДЕ отримувати доходи, які можна порівняти з розміром "зеленого" тарифу, зокрема, це стосується проєктів вітроенергетики.

Крім того, в компанії звернули увагу, що законодавство також дозволяє компаніям у будь-який момент повертатися в БГ "ГарПоку" і працювати за "зеленим" тарифом.

На її думку, це буде особливо доцільно в разі ухвалення рішень, що обмежують ринок і негативно впливають на доходи виробників ВДЕ, які вирішили працювати на ринку і конкурувати з традиційною генерацією.

"Лібералізація ринку електроенергії, зняття цінових обмежень, відкриття експорту тощо матиме стимулювальний ефект виходити на ринок для більшості виробників з ВДЕ, які зараз отримують лише 40-45% оплати від "ГарПоку" і при цьому решту боргів можна сплатити за рік-два", - резюмували в ДТЕК.

Як повідомлялося, у травні 2023 року енергохолдинг ДТЕК ввів в експлуатацію першу чергу Тилігульської ВЕС у Миколаївській області з 19 турбінами потужністю 114 МВт із загальної заявленої потужності 500 МВт.

На середину серпня до БГ "Д.Трейдінг" перейшло понад 200 МВт потужності виробників "зеленої" електроенергії, що не входять до енергохолдингу ДТЕК, до кінця року трейдер має намір додати ще 800 МВт, повідомив генеральний директор компанії Дмитро Маляр.

25 квітня цього року Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, визначила процедуру входу і виходу об'єктів електроенергетики, яким встановлено "зелений" тариф, з БГ "ГарПоку". Виробники з ВДЕ отримали ринкову альтернативу "зеленому" тарифу і водночас зберегли можливість повернутися в БГ "ГарПоку" з відновленням продажу виробленого ресурсу за ЗТ.

Наприкінці липня держенерготрейдер АТ "Енергетична компанія України" повідомило, що укладено перші договори з виробниками енергії з ВДЕ щодо надання послуг балансування та гарантованого викупу е/е, перші оплати розпочалися вже в липні.

Згідно з даними на сайті "ГарПоку", у січні 2023 року рівень розрахунків із ВДЕ-генерацією досяг 91%, у лютому - 57,9%, у березні - 51%, у квітні - 58,8%, травні - 46,5%, червні - 44,4%, за 20 днів липня - 43,3%. Загалом - 52%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА