13:21 10.06.2024

Голова Держвідновлення Найєм заявив про відставку через перешкоди в роботі, Кабмін пов'язує це рішення з майбутнім звітом агентства

4 хв читати
Голова Держвідновлення Найєм заявив про відставку через перешкоди в роботі, Кабмін пов'язує це рішення з майбутнім звітом агентства

Голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафа Найєм повідомив, що вирішив піти з посади у зв'язку з системними перешкодами, які не дають змоги йому ефективно працювати.

"Сьогодні написав заяву про звільнення і попрощався з командою Агентства та керівниками Служб відновлення у регіонах", - написав Найєм у фейсбуці у понеділок.

Він нагадав, що його призначили головою Агентства відновлення за поданням ексвіцепрем'єра з відновлення - міністра розвитку громад територій та інфраструктури Олександра Кубракова, а також про те, що майже рік був його заступником у міністерстві.

Досягти ефективної роботи Агентства, за словами Найєма, вдалося завдяки підтримці Мінвідновлення та Кубракова, "які давали змогу ухвалювати самостійні рішення і досягати результатів, не чекаючи ударів у спину".

"Із звільненням міністра це стало неможливим, і останнє рішення голови уряду про скасування моєї офіційної участі у Конференції з відновлення України у Берліні це підтвердило", - констатував Найєм.

На 12 червня призначено нараду в Кабінеті Міністрів щодо виконання Агентством відновлення робіт із облаштування інженерно-технічного захисту другого рівня на об'єктах критичної інфраструктури та енергетики. Там мав бути заслуханий звіт Агентства. Саме тому прем'єр-міністр не погодив відрядження керівника Агентства, пояснило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело в уряді.

"Заяви з боку керівника Агентства - спроба уникнути звіту з важливих сьогодні питань. Ба більше, урядова частина делегації на конференції в Берліні представлена на рівні першого віцепрем'єр-міністра економіки, міністра енергетики та інших. Питання мобілізації міжнародної допомоги для відновлення енергетики там порушуватимуть на найвищому рівні", - зазначило джерело.

Співрозмовник агентства також уточнив, що і прем'єр-міністр вирішив не їхати в Берлін на Конференцію з відновлення, оскільки сконцентрований на внутрішній роботі. Тема №1 наразі - підготовка до зими, відновлення і захист енергооб'єктів.

Найєм у фейсбуці уточнив, що виконуватиме обов'язки голови Держагентства до ухвалення рішення урядом про його звільнення. Наразі команда і Служби відновлення в регіонах продовжують працювати в штатному режимі.

Команда Агентства стикається з постійною протидією, спротивом і створенням штучних перешкод із листопада 2023 року, пояснюється в повідомленні Найєма.

За його словами, було скасовано бюджет на проєкти з відновлення та утримання доріг. Команда зіткнулася з бюрократією, "коли документи на оплату захисних споруд, фортифікацій або відновлення узгоджувалися в уряді місяцями, поверталися по шість-вісім разів із безглуздими зауваженнями". Низку документів затримували на декілька місяців, деякі не пройшли узгодження й досі.

"Уряд уже третій місяць не погоджує виплату майже EUR150 млн, які були запозичені державою у ЄІБ для критично важливих проєктів, зокрема, водогону та захисту енергетики", - написав Найєм, попередивши, що це може мати наслідки у вигляді втрати довіри ринку, місцевої влади, громадян, а також може спричинити невдоволення міжнародних партнерів.

Із початку року Агентству суттєво обрізали заробітну плату - левовій частині працівників було зрізано до 68% зарплати. Старший спеціаліст Агентства, який отримував близько 30 тис. грн, став отримувати 14 тис. грн. За словами Найєма, це було зроблено навмисне, з метою позбавити Агентство професійних і мотивованих людей. Унаслідок цього Агентство втратило 25% колективу.

Голова Держагентства наголосив, що воно, попри перепони, продовжило роботу і не зупинило жодного проєкту. На сьогодні Агентство координує роботу 353 будівельних майданчиків із відновлення у всій країні.

"Це - найскладніша робота в моєму житті", - написав він.

За рік команді Агентства вдалося реалізувати велику кількість проєктів: відновити після деокупації постраждалих регіонів майже 1,3 тис. км автошляхів і рух 330 мостами. Було відремонтовано 29 найбільших пунктів пропуску на західному кордоні, розпочато проєктні роботи з реконструкції та будівництва двох нових пунктів. Після підриву російськими військами греблі Каховської ГЕС у надкороткі строки Агентство побудувало 155 км магістрального водогону в Дніпропетровській області, що забезпечить питною водою 1,5 млн осіб.

Найєм нагадав, що Агентство займалося спорудженням захисних конструкцій від дронів і ракет на 22 розподільчих підстанціях НЕК "Укренерго" і захистом 103 об'єктів енергетики від осколкових уражень за дорученням Ставки верховного головнокомандувача. Усі роботи із захисту від дронів і осколків, за його словами, виконано. Завдяки цьому після останніх обстрілів енергетикам вдалося в найкоротші терміни відновити постачання електроенергії в Харківській, Одеській та Миколаївській областях.

Він також висловив думку, що команда Агентства "не завжди вписувалася в сьогоднішній стиль і команду державного управління". З цієї причини не виключені спроби переслідувати і дискредитувати роботу нинішньої команди в публічній площині.

"Я готовий до цього і перед звільненням звернувся до усіх правоохоронних та контролюючих органів із проханням вжити усіх заходів щодо перевірки законності та прозорості рішень, які приймалися Агентством", - наголосив Найєм.

Очільник Держагентства висловив подяку своїй команді, заступникам, керівникам Служб відновлення в областях та численним міжнародним партнерам, дипломатичним установам.

Раніше агентство Bloomberg повідомило, що прем'єр-міністр Денис Шмигаль заблокував участь Найєма в Конференції з відновлення в Берліні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

23 червня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Через ракетну атаку РФ оголошено масштабну повітряну тривогу, у Києві працювала ППО

ЄС і Китай планують консультації щодо підвищення ставок європейського ввізного мита на імпорт електромобілів

Окупанти за день здійснили 30 обстрілів прикордоння Сумської області, зафіксовано 91 вибух

Президент Польщі Дуда під час візиту до Китаю обговорить питання безпеки в Європі, зокрема війну в Україні

Окупанти за добу здійснили 3200 обстрілів по території України - Генштаб

Від початку доби відбулося понад 130 бойових зіткнень, на покровському напрямку їхня кількість зросла до 44 - Генштаб

Американський авіаносець "Ейзенхауер", який протистояв атакам хуситів, покине Червоне море

У Черкаській області поліцейські затримали підозрюваного у вбивстві малолітньої дитини

У Харкові вже 54 постраждалих - Синєгубов

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА