15:33 11.04.2024

Латвія надасть Україні у 2024 році військову допомогу в розмірі EUR112 млн

3 хв читати
Латвія надасть Україні у 2024 році військову допомогу в розмірі EUR112 млн

Згідно з підписаною в четвер у Вільнюсі Угодою між Україною та Латвійською Республікою про довгострокову підтримку та зобов'язання з безпеки, Латвія поставила собі за мету на 2024, 2025 і 2026 роки надавати Україні необхідну військову підтримку в розмірі 0,25% валового внутрішнього продукту щорічно.

Про це йдеться в угоді, текст якої оприлюднено на сайті Офісу президента України.

Згідно з документом, "Латвія зобов’язується надавати Україні всебічну й довгострокову військову та невійськову підтримку, зокрема у сферах політичної, військової допомоги, у відбудові, а також у сферах економічної, фінансової та гуманітарної підтримки".

"Латвія підтверджує свій намір надавати довгострокову військову підтримку українським Силам безпеки й оборони на основі нагальних і майбутніх потреб, висловлених Україною, відповідно до концепції майбутніх Сил оборони та можливостей Латвії, але не обмежуючись ними", - йдеться в ньому.

"Латвія поставила собі за мету на 2024, 2025 і 2026 роки надавати Україні необхідну військову підтримку в розмірі 0,25% валового внутрішнього продукту щорічно, включно з військовою підготовкою і постачанням техніки та озброєнь у наземній, повітряній, морській і кіберелектромагнітній сферах, за умови наявності відповідних можливостей і ресурсів. У 2024 році Латвія надасть Україні близько EUR112 млн військової підтримки", - підтверджується в угоді.

Латвія разом із Великою Британією очолила коаліцію безпілотників для України з метою надання Україні мільйона безпілотників до кінця 2024 року і далі.

Латвія також продовжуватиме робити свій внесок в коаліцію з інформаційних технологій, яку очолює Естонія, і коаліцію з розмінування, яку очолює Литва, надаючи обладнання та проводячи тренінги в рамках UDCG.

Латвія, йдеться також в угоді, підтримуватиме зміцнення зв'язків оборонної промисловості України з європейською оборонною технологічною і промисловою базою, зважаючи на можливості, які надає Європейська оборонно-промислова стратегія та Європейська оборонно-промислова програма.

Латвія зобов'язується також створити навчальний центр і полігон для тренувань безпілотних літальних апаратів, надавати фінансову та матеріальну допомогу для досягнення цілей коаліції, а також координувати підтримку серед союзників України.

Вона продовжить реабілітацію та лікування українських військовослужбовців у медичних і реабілітаційних установах Латвії, а також посилення реабілітаційного сектору України через реалізацію відповідних проєктів співпраці.

"Латвія зробить усе можливе, щоб підтримати Україну на шляху до ЄС та у виконанні процедур вступу до ЄС, зокрема шляхом обміну досвідом реформ та інтеграції в ЄС. Латвія сприятиме єдиному підходу ЄС щодо України, зокрема через Ukraine Facility, щоб Україна могла розраховувати на передбачуваний фінансовий потік, необхідний для макрофінансової стабільності, відновлення та інтеграції в ЄС", - зазначається в тексті.

Латвія зобов'язується брати участь у довгостроковому відновленні України, зосередивши свою діяльність та інвестиції в пріоритетному порядку в Чернігівській області та місті Чернігові. У період із 2024 до 2026 року Латвія виділяє EUR15 млн на реалізацію проєктів реконструкції з акцентом на відновленні об'єктів соціальної інфраструктури, психологічній підтримці жінок і передачі досвіду, особливо з питань, пов'язаних із інтеграцією в ЄС.

Україна підтримає зусилля Латвії щодо отримання місця непостійного члена в Раді Безпеки ООН на період 2026-2027 років.

Угода діє протягом 10 років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

Нетаньягу заявив Блінкену, що не має наміру погоджуватися на завершення операції проти ХАМАСу, не відмовиться наступати на Рафах

Українська авіація завдала ударів по семи районах зосередження особового складу противника

За добу ворог завдав двох ракетних і 41 авіаудару, обстріляв понад 125 населених пунктів

На фронті зафіксовано 100 бойових зіткнень, ЗС України відбили 33 атаки на авдіївському напрямку

Інформація росіян про нібито удар по штабу ЗСУ в Одесі - фейк

Унаслідок обстрілів у Нікополі пошкоджено медзаклад і два інфраструктурні об'єкти - голова ОВА

Окупанти обстріляли село під Харковом, загинула літня жінка - прокуратура

На Великдень чергуватимуть понад 7 тис. рятувальників - ДСНС

Херсонщина отримала від міжнародних партнерів 25 сучасних навантажувачів для будівельних і аварійно-відновлювальних робіт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА