13:38 27.02.2024

Литва поклала відповідальність за безпеку Сувалкського перешийка на Польщу в разі блокади її фермерами литовсько-польського кордону

2 хв читати
Литва поклала відповідальність за безпеку Сувалкського перешийка на Польщу в разі блокади її фермерами литовсько-польського кордону

Підозри польських фермерів у тому, що відправлене з Польщі до Литви українське зерно вивозять назад до Польщі або реекспортують як литовський товар, є безпідставними, заявив міністр сільського господарства Литви Кястутіс Навіцкас, пише балтійське інформаційне агентство BNS.

За його інформацією, звинувачення польських фермерів на адресу Литви та Німеччини щодо реекспорту українського зерна до Польщі є недостовірними, оскільки ні литовська, ні німецька сторони не виявили жодних сигналів, які могли б свідчити про такі дії.

Навіцкас також повідомив, що домовився з міністром сільського господарства Польщі Чеславом Секерським про організацію прямого каналу обміну інформацією щодо пересування української агропродукції. Крім того, Литва додатково запросила інформацію з українсько-польського кордону щодо заявлених транспортних перевезень.

"Ми перевіримо, чи збігаються вони з нашими даними", - пообіцяв литовський міністр.

Радник президента Литви Ярек Неверович зі свого боку заявив, що польська влада на тлі загрози блокади литовсько-польського кордону зобов'язана гарантувати безпеку Сувалкського перешийка.

"Йдеться не лише про аспект, пов'язаний із сільським господарством. Сувалкський перешийок є чутливою територією не лише через транспорт (...). Це унікальне місце, де будь-яка дія може бути використана (на шкоду нам - ІФ-У). Я говорю про так звану гібридну діяльність", - пояснив він.

Невдоволення фермерів зрозуміле, зауважив Немерович, проте додав, що протести можуть проходити "красиво, впорядковано, раціонально й ефективно".

BNS повідомляє, що парламентський комітет Литви у сільських справах закликав президента та уряд обговорити плани польських фермерів щодо блокування з п'ятниці найбільшого переходу між Польщею та Литвою - Кальварія-Будзіско. Депутати Європарламенту закликали фермерів запобігти блокаді кордону.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Двоє загиблих, ще четверо поранених на Донеччині за минулий день через обстріли

На Харківщині за добу загинув мирний житель, ще десятеро постраждали в результаті ворожих обстрілів - Синєгубов

Зеленський напередодні в Києві провів зустріч із главою МЗС Великої Британії Камероном

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

ЗС України за добу ліквідували 1270 окупантів і 58 артилерійських систем противника - Генштаб

Сили оборони за добу завдали авіаударів по 11 районах скупчення військ РФ

За добу відбулося 134 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 50 атак

Війська РФ за добу здійснили три ракетних і 70 авіаударів, а також понад 100 обстрілів із РСЗВ

Окупанти за добу 349 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Туреччина підтвердила припинення всієї торгівлі з Ізраїлем через війну в Секторі Гази

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА