04:21 04.02.2024

Мішель О`Ніл із партії Шинн Фейн стала першим міністром Північної Ірландії

3 хв читати
Мішель О`Ніл із партії Шинн Фейн стала першим міністром Північної Ірландії

Мішель О'Ніл з партії "Шинн Фейн" стала першим міністром Північної Ірландії, повідомляє CNN у суботу.

Мішель О'Ніл з партії "Шинн Фейн", що виступає за об'єднану Ірландію, яка колись була політичною гілкою Ірландської республіканської армії (ІРА), заявила у зверненні до законодавців після свого призначення: "Сьогоднішній день відкриває двері в майбутнє. Для мене велика честь стояти тут як перший міністр".

Вона присягнулася "служити всім однаково і бути першим міністром для всіх", включно з тими, хто вважає себе британцем і юніоністом.

"Я всією душею віддана продовженню роботи з примирення між усіма нашими народами. Минуле не можна змінити або виправити. Але що ми можемо зробити, так це побудувати краще майбутнє", - заявила О'Ніл.

"Я шкодую про всіх без винятку загиблих під час конфлікту", - додала О'Ніл.

Міністр Великої Британії у справах регіону Кріс Гітон-Гарріс заявив, що відновлення уряду - це "великий день для Північної Ірландії". Президент США Джо Байден, який торік відвідав Белфаст, щоб закликати до повернення до угоди про поділ влади, у суботу назвав відновлення уряду "важливим кроком", повідомляє Reuters.

О'Ніл отримала право обіймати цю посаду з 2022 року, коли "Шинн Фейн" отримала більшість голосів на травневих виборах. Однак провідна опозиційна партія, Демократична юніоністська партія (DUP), відмовилася увійти в уряд, що розділяє владу, на знак протесту проти торгових правил після Brexit.

У четвер DUP погодилася на угоду з урядом Великої Британії, яка зняла їхні побоювання з приводу Brexit, що дало змогу відкликати законодавців до Асамблеї Північної Ірландії в суботу та покласти кінець дворічному політичному глухому куту.

До присяги було приведено спікера палати, а також висунуту DUP Емму Літтл-Пенгеллі на посаду заступника першого міністра - посада, що має такі самі повноваження, як і перший міністр, - яка у своєму зверненні сказала, що "ніколи не могла уявити", що служитиме Північній Ірландії таким чином, згадуючи наслідки вибуху бомби ІРА біля її будинку, коли вона була дитиною.

"Мішель - ірландський республіканець, а я дуже горда юніоністка", - сказала вона. "Ми ніколи не дійдемо згоди з цих питань. Але в чому ми можемо погодитися, так це в тому, що рак не терпить дискримінації, а наші лікарні потребують ремонту".

Угода Страсної п'ятниці 1998 року, яка поклала край десятиліттям насильства на релігійному ґрунті між прореспубліканськими католиками та проуніоністськими протестантами - періоду, відомому як "Смута", - передбачає, що обидві громади мають рівні повноваження в уряді та установах.

Насправді не має значення, хто є "першим міністром", а хто - "заступником першого міністра", - сказав CNN ірландський політичний коментатор і журналіст Фінтан О'Тул.

"У цих посад абсолютно однакові повноваження і статус. Але символізм того, що представник "Шинн Фейн" стане першим міністром, все одно очевидний, а в Північній Ірландії символи мають велике значення - можливо, навіть занадто велике".

"Весь сенс створення Північної Ірландії століття тому полягав у тому, що в ній завжди буде протестантська більшість, налаштована на те, щоб залишитися у складі Сполученого Королівства". Прихід Мішель О'Ніл до влади як лідера найбільшої партії в асамблеї символізує кінець цього проекту".

"Це не означає, що об'єднана Ірландія - це найближча перспектива, але це означає, що майбутнє Північної Ірландії залишається відкритим. Зараз завдання полягає в тому, щоб зробити цю відкритість перспективною і повною можливостей, а не загрозливою і повною страху".

На сьогодні "Шинн Фейн" є найбільш популярною партією в Ірландській республіці.

Асамблея Північної Ірландії є законодавчим органом Північної Ірландії.

Незважаючи на те, що вона є частиною Сполученого Королівства, законодавці Асамблеї мають право ухвалювати закони з низки питань, які не віднесені до компетенції уряду Вестмінстера в Лондоні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

Влада КНР має намір виплачувати населенню до $1,4 тис. при заміні старих машин на електромобілі

Права на логотип МАУ на майданчику СЕТАМ придбав директор Орловської ВЕС

Польща вночі двічі піднімала військову авіацію через російські удари по Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА