14:10 18.11.2023

Саміт АТЕС у США завершився без узгодженої позиції щодо України та Сектора Гази - ЗМІ

2 хв читати

Члени Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС), до якого, зокрема, входять США, Китай і Росія, завершили цьогорічний саміт у Сан-Франциско спільною заявою, у якій не згадують війну РФ проти України та бойові дії в Секторі Гази, повідомляє інформаційне агентство EFE.

"Лідери 21 економіки Форуму Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС), до якого входять США, Китай і РФ, завершили свій саміт цієї п'ятниці в Сан-Франциско спільною заявою, в якій не згадуються війни в Україні або в Газі", - йдеться в повідомленні на сайті агентства в суботу.

Як наголошується в повідомленні, текст спільної заяви, погоджений усіма учасниками, відрізнявся від декларації минулорічного саміту в Бангкоку (Таїланд), де "більшість" членів засудили російську агресію, вимагаючи виведення військ РФ з України і вказуючи на наслідки вторгнення для світової економіки.

"Окремо в п'ятницю, 17 листопада, Сполучені Штати опублікували заяву щодо України та Сектора Гази, пояснивши, що "деякі лідери" заперечували проти внесення цього формулювання до спільного тексту. Текст, опублікований американським головою АТЕС, дуже схожий на текст із Бангкока і використовує ті самі фрази, щоб підтвердити, що більшість членів цього форуму засуджують агресію проти України", - наголошується в повідомленні.

"Той факт, що консенсусу не було досягнуто, є невдачею для уряду Байдена, який у своїй заяві визнав, що деякі країни не хочуть включати ці посилання на Україну і Газу "на тій підставі, що вони не вважають, що АТЕС є форумом для обговорення геополітичних питань", - вважають в EFE.

Як наголошується в матеріалі EFE, "замість того, щоб згадати Україну і Сектор Гази, лідери використовували свою декларацію для переходу до стійкої та інклюзивної політики щодо боротьби зі зміною клімату і водночас сприяли створенню "прозорого, інклюзивного" бізнес-середовища для економік регіону".

АТЕС було створено 1989 року з метою сприяння вільній торгівлі між його учасниками.

До АТЕС входить 21 територія в Азії та Америці: Австралія, Бруней, Канада, Чилі, Китай, Гонконг, Індонезія, Японія, Південна Корея, Малайзія, Мексика, Нова Зеландія, Папуа-Нова Гвінея, Перу, Філіппіни, Росія, Сінгапур, Тайвань, Таїланд, США і В'єтнам. ЕФЕ

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА