20:07 06.11.2023

Блінкен упевнений, що після його візиту до Анкари Швеція стане ближчою до вступу в НАТО - ЗМІ

2 хв читати
Блінкен упевнений, що після його візиту до Анкари Швеція стане ближчою до вступу в НАТО - ЗМІ

Держсекретар США Ентоні Блінкен у понеділок заявив, що після його переговорів в Анкарі з главою МЗС Туреччини Хаканом Фіданом Швеція ще сильніше наблизилася до членства в НАТО.

"Я впевнений, що ми побачимо поступальний рух у вирішенні цієї справи", - наводять його слова західні ЗМІ у відповідь на запитання, чи давала йому влада Туреччини гарантії своєї підтримки щодо вступу Швеції до НАТО.

Перш ніж залишити Анкару, Блінкен також заявив, що США натхнені переданням президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом до турецького парламенту заявки на вступ Швеції до альянсу. Держсекретар запевнив, що і Вашингтон, і Анкара хочуть приєднання Швеції до НАТО.

Швеція у 2022 році подала заявку на вступ до НАТО. Наразі всі учасники НАТО, крім Туреччини та Угорщини, ратифікували вступ Швеції до альянсу.

Туреччина, будучи членом альянсу, поставила умови, які Стокгольм мав виконати, щоб Анкара ратифікувала вступ. Так, Туреччина вимагала оголосити терористичними курдські організації, видати осіб, обвинувачених у тероризмі, й скасувати заборони на постачання зброї Анкарі. У підсумку наприкінці жовтня Ердоган скерував на розгляд парламенту країни заявку Швеції. Тепер депутати мають вирішити, чи слід ратифікувати приєднання Швеції до Північноатлантичного альянсу. Спочатку заявку мають схвалити в комітеті із зовнішньої політики, потім на загальному голосуванні парламенту, а потім документ має підписати президент, надавши йому чинності закону.

Наприкінці жовтня генсек НАТО Єнс Столтенберг також заявив, що Швеція має вступити до НАТО в найближчому майбутньому. За його словами, Швецію потрібно прийняти до альянсу не пізніше зустрічі глав МЗС країн організації 28-29 листопада.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА